Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как живеят в пострадалите от наводненията карловски села през зимата?

Никола Рахнев: Никой доброволец не може да свърши работата на държавата

Снимка: БГНЕС

Как живеят през зимата пострадалите от наводненията в карловските села Богдан, Слатина и Каравелово?

"Най-добрата помощ е навременната помощ. Държавата не се справи адекватно в тази ситуация. До шестия ден на трагедията не беше посещавано нито едно домакинство от представител било на община, било на държава. На шестия ден са минали да видят дали са живи. Организацията с техниката, която разчистваше, беше трагична месеци наред", сподели своите впечатления Никола Рахнев от Гората.БГ, който се е включил като доброволец.

Държавата имаше много какво да направи. Организацията от 2 до 6, би била около 2 и половина, заяви той.

По думите му улиците все още са кални и при дъжд се превръщат в кални реки, по тях зеят и огромни кратери.

"Домовете са изчистени, както и по-голямата част от наносите по улиците. Калта достигаше буквално до тавана на приземните етажи. На повечето места е много трудно да се правят ремонти, тъй като влагата в стените  е твърде много. Малка част от хората са си направили някакви ремонти, макар и временни, за да могат да живеят там."

Снимка: Кристина Костова

Ползват се не повече от пет от предоставените фургони, останалите хора са намерили друго решение, посочи Никола Рахнев.

"Фургоните не са захранени с вода. Представете си бихте ли живели на такова място. Те са тесни, с нисък таван, слабо изолирани, което означава огромни разходи за отопление. Доста непригодни се оказаха тези фургони."

Рахнев си спомня как в началото на доброволческата кампания в помощ на пострадалите села не е имало "базови средства, с които да се рине калта" и се е наложило да купуват над 1000 кофи, над 2000 чифта ръкавици, стотици лопати, над 50 строителни колички и 500 чифта гумени ботуши.

"След това имаше нужда от отоплителни уреди, зимата напредна. Закупихме и 75 електрически конвектора преди да дойдат дървата."

448 200 лева събрани от платформата Гората.БГ дарения са били раздадени под формата на ваучери за мебели и строителни материали, уточни Рахнев. Това прави по 1 800 лева на близо 250 пострадали къщи в трите села. Помощта е била раздадена след обходи и съставени списъци, а отчетността е публична, стана ясно от думите му. Дарителите са 2800.

Равносметката на Никола Рахнев гласи, че държавата трябва да си свърши работата, защото никой доброволец не може да асфалтира улиците или да възстанови разрушен мост или детска градина.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна