Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вратите на вярата" - изложба за храмовата архитектура в Пловдивско

2
Старият Пловдив
Снимка: БГНЕС

"Вратите на вярата" - така е озаглавена изложбата, на която от Институт "Старинен Пловдив" канят гостите на града и пловдивчани в дните преди Коледните празници.

На 13 двустранни пана, разположени на площад "Римски стадион", са разказани факти и истории, свързани с едни от най-забележителните достижения на многовековната храмова архитектура в региона.

Изложбата е част от събитията на традиционната празнична програма „Светлина и надежда в Стария град“ и е реверанс към всички специалисти, работили за възстановяването и съхраняването на сградите, в които и до днес вярващите отправят своите молитви.

В експозицията присъстват не само православни храмове.

"Да се разбере, че навремето още тези общности са съжителствали и ги е имало. И са минали през бурята на различните времена, но точно това е силата", коментира Галина Ропова от "Старинен Пловдив".

Освен използваните архивни фотографии и чертежи са показани и съвременни снимки, за да се проследи еволюцията на самите сгради, пояснява арх. Нина Толева-Новак, също от екипа на "Старинен Пловдив".

Направените панорамни заснемания от високо пък дават различен поглед върху цялостния контекст на градската среда, в която са разположени тези постройки.

За арх. Новак детайлите по сградите са "скрити бижута". Тя чувства близки всички храмове и намира тяхното богатство в това "да бъдат заедно в една толкова малка територия".

Чуйте репортажа на Кремена Данева в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна