Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Парушев: 3 пъти по-ниски сметки за ток ще плащат студентите, ако са битови потребители

Снимка: Комисия по настаняване в общежитията на СУ

Надяваме се, че ще има промяна и студентите ще се разглеждат като битови потребители на ток, а не като промишлени, както е сега. Това заяви пред БНР Даниел Парушев от Националното представителство на студентските съвети, които вече са провели разговори по темата с омбудсмана, просветното министерство и Министерство на енергетиката.

"Ние се обърнахме още през февруари тази година към Министерството на енергетиката. Тогава пред министъра споделихме, че трябва да се направят законови промени, именно в допълнителните разпоредби на Закона за енергетиката. Този проблем е от тогава. Цялата тази политическа ситуация в държавата се отразява и на нас", коментира Парушев в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Той посочи, че са срещнали разбиране от страна на омбудсмана. Според Диана Ковачева има механизъм, по който това може да стане.

В момента засегнатите са 50 хил. души, подчерта Парушев. По думите му ако студентите в общежитията плащат тока си като битови потребители, сметките им ще са почти 3 пъти по-ниски. Според него при добра координация, промяната на статута може да стане най-рано от началото на следващата година.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна