Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов механизъм за компенсации: С подоходен критерий и помощ за пътуване с обществен транспорт

Комисията по икономическа политика и иновации провежде заседание в Народното събрание днес - 7 декември 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Подоходен критерий и помощ за пътуване с обществения транспорт, предвижда нов механизъм за компенсиране цените на горивата. Този път мярката за подкрепа ще бъде включен и бизнесът, съобщи служебният министър на икономиката Никола Стоянов пред депутати от Комисията по икономика в Народното събрание.

Освен подоходен критерий, при новата компенсация за цените на горивата ще бъдат предвидени и още мерки, за да обхванат по-широк кръг от потребители и да бъдат насочени по-справедливо, съобщи министър Никола Стоянов:

"Тоест за хора с доходи до определено ниво ще бъдат подпомогнати директно, като в случая сигурното е, че няма да бъдат подпомогнати с компенсация само на цена на горива. А тази помощ ще може да се използва и за обществен транспорт, а е по-вероятно и за други сметки  Тоест наистина най-засегнатите слоеве от населението. Много хора, които най-вероятно нямат и лични автомобили и до момента не са се възползвали още от тези 25 стотинки - на тях да се помогне целево и сериозно именно сега - по време на зимата".

Този път към компенсацията за цените на горивата ще бъде включен и бизнесът. Парите за подкрепата ще се вземат от свръхпечалбите на енергийните дружества, в това число на "Лукойл", съобщи министър Никола Стоянов. Така средствата ще са със 100 милиона повече още тази година и със 700 милиона повече през следващата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна