Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентите на България и Гърция обсъждат сътрудничество в областта на икономиката и енергетиката

Катерина Сакеларопулу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу ще бъде посрещната с официална церемония на площад „Св. Александър Невски“ от български си колега Румен Радев. По-късно двамата ще разговарят на „четири очи“ и ще обсъдят задълбочаването на стратегическото партньорство на София и Атина в областта на икономиката, енергетиката, културата и туризма.

Миналата година търговският стокообмен между двете държави отбеляза ръст от близо 30 на сто и надхвърли 4 милиарда и 300 милиона евро. Енергетиката е приоритет в двустранните отношения.

От два месеца в експлоатация е газовата връзка с Гърция, по която България получава договорените количества евтино синьо гориво от Азербайджан. Интерконекторът ще осигури достъп на страната ни и до строящия се терминал за втечнен газ край гръцкия град Александруполис, в който дял има и България, и през който Eвpoпa щe мoжe дa пoлyчaвa втечнен гaз oт CAЩ, Kaтap, Египет и Израел.

Между София и Атина има дискусии за възобновяване на проекта за петролопровода Бургас - Александруполис, тема, която коментира преди време и българският президент: 

„Геополитическите промени налагат да реализираме този петролопровод и да обърнем посоката, защото той, ако беше замислен преди години за руски нефт, който да тече към Средиземно море, сега трябва да мислим обратното. Защото, за дерогацията, танкерите, които за 3 дни стигат от Новоросийск до Бургас и благодарение на които работи „Нефтохим“, няма да ги има“.

Акцент в разговорите на Радев и Сакеларопулу ще бъде сътрудничеството между България и Гърция в Европейския съюз и региона на Югоизточна Европа. Българският държавен глава ще удостои гръцкия президент с орден „Стара планина“ за заслуги заразвитието на двустранните отношения. В рамките на посещението си у нас Катерина Сакеларопулу ще се срещне с премиера и с председателя на Парламента. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени