Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доставчикът на чипове за Apple - Foxconn прекратява строгите Covid мерки в китайския си завод

Компанията Foxconn, която е важен доставчик на чипове за американския технологичен гигант Apple Inc., обяви в четвъртък, че ще прекрати строгите мерки за изолация в своята фабрика в китайския град Джънджоу, която пострада сериозно от въвежданите в града локдауни за справяне с Covid-19.

Най-големият производител на договорна електроника в света влезе в акаунта си в WeChat, за да обяви, че ще премахне така наречените "затворени цикли" на ограничения на управлението, които оставиха съоръжението изолирано от останалия свят за 56 дни, поставяйки глобалната верига на доставки на смартфоните iPhone в опасност.

По-рано днес "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че имено компанията Foxconn е изиграла решаваща роля в повлияването на решението на Пекин да смекчи ограниченията срещу коронавируса, които заплашваха да навредят на икономическата активност в Китай.

Финансово издание отбеляза, че основателят на Foxconn Тери Гоу е предупредил китайските власти в писмо, че тяхната стриктна политика за "нулева Covid" може да застраши позицията на страната в международните вериги на доставки. Писмото дойде в отговор на локдауна в град Джънджоу, където се намира фабриката на Foxconn.

В последно време акциите на Apple също така претърпяха удар от новината, че доставките на най-новите iPhone са засегнати от забавянето на дейността в Китай. По-рано този месец в множество информации се предполагаше, че американският технологичен гигант иска да премести част от производството си извън Китай.

Акциите на Apple поскъпват слабо с 0,75% в началото на днешната търговия на Уолстрийт, но от началото на годината поевтиняват с около 19%.

Графика на Apple Inc. (в долари за една акция)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени