Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Стамболов след Стамболов. История, политика и памет (1895 – 2020)“

Как най-известният ни политик от миналото се превръща в личност с национално значение

Стефан Стамболов
Снимка: архив

На 3 юли 1895 година в центъра на София се случва едно от най-гръмките политически убийства в нашата история. Жестоко посечен е бившият премиер на Княжество България Стефан Стамболов. Повече за него може да научите от „Стамболов след Стамболов. История, политика и памет (1895 – 2020)“. Новата книга на историка –доцент Стефан Дечев ще бъде представена утре, от 19 часа в рамките на провеждащия се в София Панаир на книгата.

„Това не е книга, която представлява някакъв опит за биография на Стамболов, а е изследване, което се занимава с начина, по който се помни той - от кончината му до наши дни.Тези, които отделят време да прочетат книгата, ще разберат как един държавник, революционер, поет и публицист постепенно разширява обсега на своето признание, за да се превърне в личност с общонационално значение“, обясни в предаването „Нещо повече“ доц. Дечев.

След Освобождението Ботев и Левски вече са влезли в пантеона на българската национална памет. А негативните оценки за Стамболов сякаш искат да го изтрият оттам. И за по-новите поколения остават загадки около личността му. Защо Ботев издава единствената си стихосбирка заедно със стихотворенията на Стамболов? Защо съвсем младият Стамболов е избран да продължи комитетската дейност на Левски?

Разгледан е всеобхватно „следживотът“ на Стамболов в политическия печат, литературата, историографията, учебниците по история, публичната обществена памет, политическите дискусии, различните места на памет, политическия фолклор, възпоменателните практики, медиите, киното.

Цялото интервю на Георги Марков с доц. Стефан Дечев може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна