Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски атаки оставиха без ток хиляди домакинства в Киев, Одеса и Днипро

Хора вървят по улица в Киев, където продължава да има режим на тока, 8 декември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Украйна след руски атаки без ток остават хиляди домакинства. Президентът Володимир Зеленски обвини Русия освен в ракетен и в минен терор.

"Убеден съм, че тероризирането с мини ще е едно от бъдещите обвинения срещу Русия за нейната агресия в Украйна, заяви Володимир Зеленски в поредното си обръщение. Заровени са мини, минирани са сгради, автомобили и инфраструктура. Това са повече от 170 хиляди квадратни километра опасна територия", посочи Зеленски и изтъкна ролята на Канада, Япония, Великобритания, Словакия, както и редица други страни, които помагат за разминирането на отвоюваните украински територии.

Зеленски каза още, че се очакват конкретни стъпки между Украйна и партньорските държави срещу схемите, с които се заобикалят антивоенните санкции срещу Русия.

Руската офанзива в източна Украйна продължава, като се водят ожесточени сражения в района на Лисичанск.

След руски атаки без ток остават хиляди домакинства в Киев и околностите, както и в Одеса и Днипро.

Министерството на отбраната в Москва обяви, че руски войски участват в тактически нощни и дневни учения в Беларус. Президентът Владимир Путин пристигна в Бишкек, столицата на Киргизстан, на среща на Евразийския икономически съюз.

Междувременно в Москва се върна оръжейният търговец Виктор Бут, който беше разменен с американската баскетболистка Бритни Грайнър.

Американският президент Джо Байдън благодари на Абу Даби за посредничеството, но от Белият дом после поясниха, че "единствените страни, които са участвали в преговорите са САЩ и Русия".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна