Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Могат ли да бъдат превърнати в уютни площи, с които живеещите наблизо да бъдат ангажирани?

Междублоковите пространства - царство на споделената безотговорност

Частните имоти в паркове, градинки и междублокови пространства са хиляди

Снимка: БГНЕС

Не сме си направили добре плановете за междублоковите пространства. През 90-те години, с връщането на собствеността една несправедливост е била поправена чрез друга несправедливост.

Тази теза разви в предаването "Хоризонт до обед" арх. Любо Георгиев от "Екипът на София", бивш ръководител на общинското предприятие "Софияплан" и на платформата "Визия за София". Той сравни ситуацията с "кръг, спирала, самозахранваща се в негативна посока".

"Състоянието на тези пространства ни кара да сме безразлични към тях. Нашето безразличие ги прави още в по-лошо състояние. Причинете са много – липсата на поддръжка, липсата на пари за поддръжка, голямото количество коли в София. Но има и по-невидими причини, които дават ефект след време – планирането и собствеността, начинът, по който е върната собствеността през 90-те години. Публичната собственост в междублоковите пространства, общинската собственост е разпарчетосана. Има много голям хаос и в планирането."

Усещането е, че отговорността е размита и за тези пространства няма кой да се грижи, коментира арх. Георгиев пред БНР.

По думите му извън косенето "по-луксозни неща" като подмяна на настилки или детски и спортни площадки са изключения.

Снимка: БГНЕС

Частните имоти в паркове, градинки и междублокови пространства са хиляди, уточни той.

Арх. Любо Георгиев поясни, че правилата за отчуждаване важат само при приет подробен устройствен план.

"За добро или лошо за голяма част от зелените площи, предвидени в Общия устройствен план на София, няма такъв подробен план, тоест тези срокове не текат. Когато общината направи такъв подробен план, те започват да текат. Това е едно извинение, една заврънтулка, която в момента "спасява" голяма част от тези площи, особено в парковете, които са частни и не са реализирани."

Най-устойчивото решение е земята да бъде придобита за публична дейност, но през бюджет надали ще стане – не можем да си позволим да изкупим всички тези земи, защото пари няма, така Любо Георгиев коментира темата за терените частна собственост.

"Други инструменти трябва да се дадат – права за строителство на други земи, замяна, равностойни терени. Или пък покачване на параметрите за строителство на места, където е предвидено строителство - едва ли не компенсиране на правото на собственост върху земята с право на строителство във въздуха, най-образно казано. Инструменти, които практически ще дадат изгода на собственика на земята, но и ще превърнат тази земя в публична. И обществото като цяло, и собствениците, наследниците да имат възмездие."

Столичният квартал Люлин  Снимка: БГНЕС

Ключовото е не да се излеят едни пари, за да станат красиви междублоковите пространства, а живеещите край тях да бъдат въвлечени, изтъкна Любо Георгиев.

"Само тогава има припознаване. Иначе нещото остава чуждо и все някой очаква някой друг да го свърши."

Предстои да бъдат предложени конкретни стъпки в тази посока. Това ще направи "Екипът на София" - експертна общност, обединяваща специалисти от различни сфери. Формацията прави заявка и за участие в местните избори.

Цялото интервю по темата чуйте в звуковия файл.  

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна