Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите са недоволни от мудната работа на институциите

Жители на наводнените карловски села излязоха на протест

Хората са обезверени и уплашени, каза протестираща

Снимка: Кремена Данева

Хората от пострадалите от наводненията села в Карловско – Богдан, Каравелово и Слатина, днес протестират заради още неполучена помощ и заради невъзстановена пътна инфраструктура.

Около 100 души са се събрали на разклона до село Московец, на Подбалканския път. Малко след 7 часа около 30 души застанаха на пътя и блокираха за кратко движението.

Протестиращите искат да изкажат своето недоволство от мудната работа на институциите и най вече на община Карлово. Хората все още имат сериозни затруднения, каза в предаването "Преди всички" на БНР Йорданка Семкова от село Слатина:

"Бяхме принудени вече да дойдем тук, след като виждаме, че нищо не се случва. Ние знаем, че тези поражения няма да бъдат отстранени с магическа пръчка, но се действа много бавно. Хората са обезверени, уплашени. Като завали дъжд, всички настръхват и виждат, че при по-силен дъжд, ще стане отново наводнение".

От общината изчистиха коритата на основните дерета в селата, но отстрани е пясък, подчерта протестиращата. По думите й другият голям проблем е липсата на мостове. Най-вече ни притеснява коритото на река Стряма, каза тя и добави:

"Искаме да има наказани за безхаберието на община, на държава. Според нас има много институции, но всичко това ражда безхаберие. Преди бедствието, коритото на река Стряма беше гора. Тази река е бомба със закъснител".

Йорданка Семкова е категорична, че трябва да се забрани сечта във водосбора на деретата. Протестиращите очакват действия:

"Както ние сме лоялни към държавата, искаме и тя да е лоялна към нас".

Сериозни проблеми има и с раздаването на безплатните дърва за огрев.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна