Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща ЕС - АСЕАН – под сянката на войната и предизвикателствата от страна на Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на ЕС се срещат днес с колегите си от Югоизточна Азия в Брюксел днес с поглед към заздравяване на връзките на фона на войната в Украйна и предизвикателствата от страна на Китай, коментира АФП.

Европа иска да засили търговията с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, някои от които са най-бързо развиващите се икономики в света.

ЕС е подел дипломатическа офанзива към създаване на единен фронт срещу Москва, след като инвазията ѝ доведе до икономически и политически шокови вълни по света.

Но десетте страни от АСЕАН са разделени в реакцията си на руската война в Украйна.

Сингапур е заедно със Запада в санкциите срещу Русия, докато Виетнам и Лаос, които имат тесни военни връзки с Москва, остава по-неутрални.

Заедно с Тайланд те се въздържаха при вота в ООН през октомври, който осъди опита за руска анексия на региони в Украйна, завладени през февруари.

Различните гледни точки доведоха до напрежение около окончателната декларация от срещата на върха, тъй като ЕС натиска за по-силен език в осъждането на Москва.

Източник от евроинституциите заяви, че Брюксел в крайна сметка е останал доволен, изпращайки „кристално ясно послание за необходимостта от уважение към украинския суверенитет и независимост.

И докато Европа оказва натиск за по-силна реакция към Русия, има друг глобален гигант, чиято сянка надвисва над срещата.

Китайските териториални претенции в Южнокитайско море го противопоставиха на някои съседи и предизвикаха страхове в Европа за търговските потоци през ключов глобален маршрут.

Но Китай остава най-големият търговски партньор за АСЕАН и мнозина в региона внимават да не се дистанцират от своя съсед гигант, отбелязва АФП.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени