Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участък от пътя до смолянското село Мугла е затворен за движение

Снимка: Радостина Чернокова

Четвърти ден вече със заповед на кмета на Смолян Николай Мелемов пътят до смолянското село Мугла е затворен за движение на всички видове автомобили в участъка след затворническото общежитие "Герзовица". Причината е образували се свлачища и опасен мост. За хората от селото има алтернативен маршрут – новоизграден горски път от Мугла до Тешел през община Девин, който е на 70 км разстояние от областния град. 

Село Мугла е на 1354 метра надморска височина и е в близост до най-високия връх в Родопите – Голям Перелик. Всяка зима пътят към селото се затваря от лавини при обилни снеговалежи.

Пътят до Мугла е най-проблемният в община Смолян. 26-те километра от областния град до селото се пътуват с часове заради разбитите участъци, в които почти не е останал асфалт. С първите по-сериозни валежи за тази зима се образували отново свлачища. Едно от тях сериозно е подкопало пътя в участъка малко след затворническото общежитие "Герзовица". Проблем създава и опасен мост, който може всеки момент да падне. 

До селото се стига през алтернативния маршрут - новоизградения горски път от Мугла до Тешел през община Девин, който е на 70 км разстояние от Смолян. Инвестицията е на Южноцентралното държавно предприятие в Смолян за близо 19 млн. лева с ДДС. Пътят е на територията на три горски стопанства Смолян - Девин - Триград. По 16-километровото трасе има изградени 11 моста. Пътят е здрав с трошено-каменна настилка, а мостовете са асфалтирани. 

Още на входа на село Мугла се виждат щетите от бедствието през месец декември м.г., нанесени от реката. В Мугла са останали около 70 души, всичките на възраст над 80-години. Всички те се чувстват откъснати от света, особен проблем е, когато има нужда да дойде Спешна помощ или да се достави хляб. Запасяват се с провизии, за да не се налага да пътуват често. 

В Мугла висши политици не идват от години. Рядко идват и журналисти. А чрез БНР хората питат за отпуснати средства? Усещането сред тях е за пренебрегване. 





снимки: Радостина Чернокова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна