Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"България се различава много от Европа по темите за войната, за "зеленото" и за ЛГБТ"

Андрей Райчев: България без Европа е изключително лошо място

"Символични са опитите за правителство с първите два мандата"

Андрей Райчев
Снимка: Ани Петрова

"Символични са опитите за правителство с първите два мандата. Донякъде това е предизборно, но не в лош смисъл, показват, че имат силни и компетентни хора. ... Не очаквам нищо, освен омръзнали на хората дрязги".

Този коментар направи социологът Андрей Райчев в предаването "Политически НЕкоректно" с Петър Волгин.

"До предсрочни избори през март нищо няма да се промени, до септември - да", посочи той и подчерта, че политиците трябва да прекратят сатанизацията помежду си:

"Това развращава и хората".

По думите на социолога България в момента "прехарчва":

"Не може пенсиите да са със заеми, те трябва да се изкарат от работещите хора". 

Пред БНР Андрей Райчев коментира още:

"България много се различава от Европа по темите за войната и мира, за "зеленото" и за ЛГБТ. ... Това е ценностно разминаване, фундаментално е това различие!. ... Но България не може да си позволи остра политика по тези теми, защото няма да ни разберат и ще изглеждаме в техните очи като "троянски кон" и ще бъдем низвергнати. България е лоялен съюзник на НАТО, не че обичаме особено НАТО, но българинът съзнава ясно, че без това НАТО няма как. Със сигурност България е една от най-проевропейските страни, но няма как, разминаваме се. ... България трябва да е по-ниска от тревата, защото, ако блесне това ценностно различие, ще ни изхвърлят. България без Европа е изключително лошо място. За три месеца ще се мутризира, ще се появят новите олигарси, които са си чисти бандити, ще се появят силови групировки ...".

Социологът подчерта, че политиците у нас говорят неискрено по тези теми или не говорят, но има само една зона, където свободно може да се говори:

"Можеш да кажеш, че Бойко Борисов или Кирил Петков е мошеник. И това няма да направи впечатление на никого. Но не можеш да кажеш, че Володимир Зеленски е мошеник? Не, край! Получаваме абсурда, при който можем да обиждаме собствените си ръководители, но не можем да обиждаме някой чужд ръководител. Това е истински парадокс. Това е автоцензура, свързана с едно двусмислено положение на България, в което тя е в Европа".

Според Райчев Европа е пълна с консенсуси, но няма цели:

"Голямата жертва на войната в Украйна е Европа. ... Няма политика и се е самообрекла на загуба, каквото и да се случи. Виждаме само реакция, а реакцията е поведението на жертвата. ... Европа е 600 млн. души и не може да си направи армия ли? Без армия е придатък на Вашингтон. Трябва да се поляризира, а не да върви по зелено-либералния консенсус. ЕС трябва да престане да бъде договор между Германия и Франция, а да бъде отношение между 300 млн. леви и 300 млн. десни".

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна