Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ДНК тестовете не са абсолютното и еднозначно решение на казуса"

Адвокат Мария Петрова: От правна гледна точка проблемът с разменените бебета е сериозен

Процедурите ще отнемат значително повече време, отколкото на семействата, болницата и обществото им се иска, казва специалистът по медицинско право

Мария Петрова - адвокат, специалист по медицинско право
Снимка: Ани Петрова

"Едва ли не се създаде усещане, че тази формална грешка на хартия може да бъде преодоляна сравнително лесно, бързо, безболезнено и за ден-два тези деца са де върнат при биологичните си родители. От правна гледна точка проблемът не е толкова еднопластов."

Това коментира по казуса с двете размемени в София бебета д-р Мария Петрова, адвокат и специалист по медицинско право. Според нея "тези процедури ще отнемат значително повече време, отколкото на семействата, болницата и обществото им се иска".

Нещата могат да се усложнят, ако едно от семействата се противопостави на тези процедури, предупреди специалистът по медицинско право.

Правното разрешаване на казуса няма да стане просто защото някой е инициирал досъдебно производство, категорична е Петрова.

По думите ѝ извън моралния аспект, от правна гледна точка имаме сериозен проблем, защото "една такава размяна, една такава грешка може да доведе до много правни последици". Тя даде примери с непоставени ваксини на някое от децата заради хипотетично нежелание на майката или с възникване на евентуален наследствен казус.

По публични данни имаме две деца с разменени майки, но трябва да се уточни дали тези деца са били припознати, дали майките са в брак и автоматично съпрузите са записани като бащи. ДНК тестовете не са абсолютното и еднозначно решение на казуса, поясни Петрова.

Логично е през това време децата да останат в семействата, в които са изписани от болницата, посочи тя.

"Няма да е в най-добър интерес на децата те да бъдат дадени в институция. Това ще е допълнителен стрес както за самите бебета, така и за родилките, техните майки."

Снимка: БГНЕС

Единствено майчиният инстинкт, фактът, че децата са от различен етнос и визуално няма прилика с родителите са били предпоставка да се открие такъв огромен пропуск, коментира Мария Петрова, според която е налице "тотална липса на организация и контрол".

"Изкупителна жертва ще се явят работливите пчелички на българската родилна помощ – лекарите и акушерите", които нямат вина за това, че някой не е обезпечил необходимата организация и персонал, изтъкна тя.

Могат ли майките да претендират щети?

"Безспорно. Категорично майките, бащите, всички близки до новородените, които търпят неимуществени вреди, могат да търсят гражданска отговорност и да получат обезщетение. Подобни прецеденти са се случвали в световен мащаб, включително в държави, които претендират да имат добро здравеопазване. Болница "Шейново" може да бъде осъдена за това, което се е случило."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна