Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР препоръча българските граждани да не посещават Пирот идните дни

Снимка: mfa.bg

Кметът на Пирот Владан Васич обяви извънредно положение в града поради високата концентрация на амоняк в атмосферата. До нея се стигна след инцидент с влакова композиция в района на тунел Сопот, съобщават от българското МВнР.

Препоръчва се на жителите в района да не напускат домовете си, а училищата няма да работят днес.

Към 22:00 ч. нямаше данни за пострадали и хоспитализирани български граждани, освен пет лица, които след като са били прегледани, са били пуснати от болницата в Пирот.

Препоръчва се на българските граждани да избягват посещение на Пирот в следващите няколко дни.

При нужда от съдействие български граждани мога да се свържат с дежурен телефон на ГК Ниш 00381668408062.

Влакът е с български товар, но няма как да се търси отговорност от страната ни за случилото се, тъй като към момента на дерайлирането композицията е била оперирана от сръбските държавни железници. Това заяви пред БНТ заместник-министърът на транспорта Красимир Папукчийски.

Влаковата композиция е с български товар и е натоварена на територията на България. Всички 20 вагона са френски и немски като са наети, транспортирани от български частен оператор до границата със Сърбия, където композицията е предадена на колегите от сръбския държавен железопътен оператор. Машинистите са от страна на сръбския оператор. Не може да се търси отговорност от България при положение, че сръбските железници са приели технически влака на границата и са поели оттам", заяви заместник-министърът на транспорта Красимир Папукчийски.

България е предложила помощ за справяне с инцидента и в момента сръбските власти обмислят дали има нужда от такава.

Към момента магистралата към Ниш остава затворена. Остава затворен и първокласният път в това направление. По заобиколен път през Бела паланка се допускат леки коли. Камионите се събират на едно място и се пропускат на интервали с полицейски конвои – това обясни пред БНР българският консул в Ниш Димитър Цанев. Няма пострадали българи при инцидента.

"Доколкото ми е известно, сръбски машинен състав е оперирал тази композиция", посочи той. 

Очаква се в края на деня да се обобщят данните от изследванията на въздуха. Рано сутринта са взети проби от четири точки в Пирот.

"Няма превишени стойности на амоняк. Въпреки това запазват извънредното положение. Препоръчва се на гражданите да не излизат, да не пускат климатици, да не отварят прозорци. Вечерта ще бъде взето решение дали ще бъде удължена мярката. Властите все още не пристъпват към обследване на мястото на инцидента."

Все още няма екипи, които да установят дали има изтичане на амоняк в реката, уточни консулът ни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна