Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идеята за "100 години Требенище" е на няколко години

Археологически музеи от България, Сърбия и Република Северна Македония с обща изложба

За първи път ще бъдат показани над 400 артефакти от трите държави

Снимка: БГНЕС

Водещите археологически музеи на България, Сърбия и Република Северна Македония подготвят обща изложба. Повече от 400 артефакти от трите държави ще бъдат показани в експозицията, което се случва за първи път. 

Балканските страсти са загърбени поне за този проект, а онова, което публиката ще види, са предмети, свързани с открития преди повече от 100 години некропол от село Требенище, на 14 километра от Охрид. 

Идеята за съвместната изложба "100 години Требенище" е от няколко години и намеренията бяха експонатите да бъдат показани последователно в Скопие, София и Белград. Ковид пандемията обаче постави проекта на дълга пауза и само хората в столицата на Република Северна Македония успяха през 2019 година да видят артефактите. 

Този месец споразуменията за съвместна дейност между Националния археологически институт с музей към БАН, Националния музей на Сърбия и Археологическия музей на Република Северна Македония бяха подновени. Подписването беше в нашето Министерство на културата и проектът е рестартиран. Целта е експозицията да бъде показана в София през идващата 2023 година, а в Белград – две години по-късно

Некрополът край с. Требенище, което е на 14 километра от Охрид и откъдето са артефактите, е открит случайно от българските войски при пътно строителство в края на Първата световна война през пролетта на 1918 година. Първите пет гроба са разкопани от войници, които предават инвентара на българската администрация в Охрид. По-късно за продължаване на разкопките са изпратени археолозите Карел Шкорпил и Богдан Филов, които проучват още гробове. В общо 56-те гроба на некропола са открити богати дарове, сред които и златни маски от желязната, архаичната и елинистическата епоха – от края на VII до края на IV в. пр.н.е. 

Експозицията ще представи на едно място предмети от некропола, които никога не са показвани заедно и принадлежат на фондовете на трите музея. 

Споразумението, преподписано този месец в София, е за срок от 7 години, като изложбите, посветени на некропола от Требенище, ще послужат за основа и на други съвместни проекти и изложби

Експозицията ще се придружава от богато илюстриран каталог на английски език с текстове на учени от трите балкански държави. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна