Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл: Москва не се е консултирала с "ОПЕК +" относно руския отговор на петролния ценови таван

Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия не се е консултирала с "ОПЕК +" относно своя отговор на въведената от Запада горна граница на цените на руския петрол по море, заяви в сряда говорителят на Кремъл Дмитрий, предаде Ройтерс.

Песков заяви, че е суверенното право на Русия да реагира, както сметне за подходящо, на подобни "незаконни мерки".

Във вторник президентът Владимир Путин даде дългоочаквания отговор на Русия на ценовия таван, като подписа указ, който забранява доставките на руски суров петрол и на петролни продукти от 1-ви февруари 2023 г. в рамките на пет месеца за държавите, които спазват наложения от Запада таван на цените на руския суров петрол, доставян по море.

Песков също така каза, че контактите между Москва и групата "ОПЕК +", състояща се от водещи световни производители на петрол, включително Русия, продължават по други въпроси.

"Вицепремиерът Александър Новак е в постоянен контакт със страните от "ОПЕК +" по всички въпроси, свързани с енергийните пазари", каза Песков пред репортери.

Говорителят на Кремъл уточни, че забраната за продажба на петрол ще се прилага за всички договори, в които се споменава горната граница на цената на руския петрол, която Западът наложи по-рано този месец.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна