Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли оперен театър да бъде туристическа атракция?

Стара Загора - Държавна опера
Снимка: Емил Енчев

Може ли един оперен театър да бъде туристическа атракция и неговият афиш да допринася за увеличаване на броя на туристическите посещения в дестинацията? 

Оказва се, че да, въпреки че в България няма точни статистически данни колко точно туристи са пристигнали от чужбина с цел посещение на оперни спектакли и по какъв начин това се отразява на интереса към дестинацията, на посещението и на останалите обекти за културно познавателен туризъм, на повишаването на приходите от туризъм. 

Със сигурност обаче има туроператори, които организират посещения на оперни спектакли в България с цялата съпътстваща програма за едно такова пътуване – настаняване обичайно във висококатегорийни хотели, посещение и на други туристически обекти, винени дегустации. Това не е масова публика, а хора с вкус към изкуството, които не избират евтиното и оставят значителни средства в икономиката. 

Освен Софийската опера и тази в Стара Загора заявява сериозно присъствие в предлагането и календара на тези туроператори и туристи. 

260 изиграни представления годишно и над 150 хилядна публика в предпандемичната 2019 година е привлякла Операта в Стара Загора. Настоящата година ще завърши с около 160 представления, посочват от нейното ръководство, като заявява готовност да възстанови предпандемичния темп на работа. След три години оперният театър в Стара Загора ще направи един век съществуване. Балетната трупа се състои от 55 души от почти всички европейски държави, в Операта работят повече от 350 души от над 20 страниПрез летния туристически сезон Операта гостува на различни места в страната. В топлите месеци съставът излиза и извън театралната зала. 

Директорът Огнян Драганов изтъкна възможностите на града за развитие на културен туризъм и възможностите градът и Операта да бъдат включени в програмите на туроператорите на среща с представители на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени