Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба, посветена на Пикасо в СГХГ

В Софийската градска художествена галерия бе представена фотографската изложба – "Пикасо през погледа на Андре Вилер и Едуард Куин". Експозицията представя разходка из живота на знаменития испански художник от 50-те години на миналия век до смъртта му. 

Пикасо е един от най-влиятелните художници на XX век, който продължава да бъде пример за много творци. През целия си съзнателен живот художникът не спира да рисува, като постоянно се развива и преминава през различни художествени стилове. 

Пикасо има огромен принос за развитието на световното изкуство и е един от основоположниците на стиловете кубизъм и сюрреализъм. Този богат, динамичен и разнообразен творчески и житейски път е изпълнен с много срещи и раздели, с приятелства, любов и смърт. Поради това Пикасо е най-често сниманият художник – потвърждава Аделина Филева, директор на Софийска градска художествена галерия.


От 50-те години на миналия век Пикасо е установил истински работни отношения с определени фотографи, които самият той е избрал, като Андре Вилер, а последните години от живота му са увековечени от Едуард Куин. 

Случайната среща между Вилер и Пикасо на улица във Валорис през 1953 г., когато той спира художника, за да го снима е началото на едно голямо приятелство. Срещата на Куин с Пикасо оказва трайно влияние върху Куин както лично, така и по отношение на последващата му работа. Куин е автор на няколко книги и филми за Пикасо. Миналата година се навършиха 50 години от смъртта на художника.


За да отбележи 50-годишнината от смъртта на Пабло Пикасо, Националният музей "Пикасо" в Париж подготвя за посетителите си своеобразно преоткриване на постоянната си колекция.

Снимки: СГХГ

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна