Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгия е договорила удължаване на живота на два атомни реактора с 10 години

Общ изглед на атомната електроцентрала в Доел, Белгия, архив, септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белгия е постигнала споразумение с френската енергийна компания "Анжи" (Engie) за удължаване на живота на два белгийски атомни реактора с 10 години. Това съобщи днес премиерът Александер де Кро, цитиран от Ройтерс. 

"Удължаването на живота на тези два атомни реактора е жизненоважно за гарантиране на енергийната ни сигурност", заяви Де Кро на пресконференция след среща с ключови членове на кабинета. 

Не всички детайли по споразумението са финализирани, допълни премиерът. 

През март Брюксел обяви, че отлага с 10 години отдавна планираното си излизане от ядрената енергетика през 2025 г., тъй като войната на Русия в Украйна доведе до рязко покачване на цените на електроенергията, припомня АФП.

Агенцията допълва, че споразумението с Engie е в резултат от месеци на ожесточени преговори с белгийските власти по ключови въпроси, като например как да бъде създадено съвместното предприятие, което да управлява реакторите, и как да бъдат ограничени разходите за обезвреждане на ядрените отпадъци.

Engie заяви, че "принципното споразумение представлява важна стъпка и проправя пътя за сключване на пълни споразумения през следващите месеци".

"То също така предвижда незабавно започване на екологични и технически проучвания преди получаването на разрешенията, свързани с това разширяване", заявиха от компанията.

Белгийският министър-председател Александър Де Кро заяви на пресконференция, че това означава, че "работата по удължаването на двата най-нови реактора може да започне още утре".

Разположена между ядрената Франция и зависимата от газта и въглищата Германия, Белгия разчита на остаряващите седем ядрени реактора за около половината от нуждите си от електроенергия. Те са експлоатирани от Engie.

От 2003 г. насам в белгийското законодателство е залегнало обещанието за постепенно преустановяване на използването на ядрената енергия и решението за отлагане на мораториума срещна острата съпротива на партията на Зелените.

Белгийските Зелени бяха поставили условие за излизане от ядрената енергетика през 2025 г., за да се присъединят към седемпартийната коалиция. Тя беше мъчително сглобена през 2020 г., повече от година след изборите.

Но след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари и рязкото покачване на цените на енергията, партията се съгласи да разгледа алтернативен сценарий.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна