Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Кючуков: Преговори Украйна - Русия няма да има, докато те вярват, че могат да постигнат военна победа

"Русия - защото не може да си позволи да загуби. Украйна - защото няма да бъде оставена да загуби"

Любомир Кючуков
Снимка: Стопкадър, NOVA

"Нито Русия, нито Украйна предлага преговори за мир. И от двете страни предлагат условия за фиксиране на капитулация на противника. Това се отнася и за лансираната от Киев идея за Среща на върха в рамките на ООН, която не предлага преговори за мир. Тя е предвидена като форум за наказване на агресор, защото тази среща, която се предлага през февруари, изключва участието на Русия. Не и преди тя да бъде изправена пред международен трибунал. Това е предложение, което не може да послужи за решаване на конфликта. Абсолютно същото важи и за руските предварителни условия за преговори - Украйна да признае териториалното статукво към момента".  

Това заяви пред БНР дипломатът Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

Според дипломата преговори няма да има, докато и двете страни вярват, че могат да постигнат военна победа.

"Русия - защото не може да си позволи да загуби. Украйна - защото няма да бъде оставена да загуби".

Той подчерта, че при отсъствие на политически интерес за преговори и от Москва, и от Киев - ООН не е в състояние да накара двете страни да седнат на масата.

По думите на Кючуков украинският президент Володимир Зеленски отказва преговори с Владимир Путин и предложението за конференция, в която да не участва Русия, е продължение на тази позиция:

"Украйна все пак остави полуотворена врата за посредничество".

"Ердоган доста успешно намери ролята на Турция в този многопластов конфликт. Той беше единственият държавен ръководител, който застана редом до генералния секретар на ООН в търсенето на решение. Ердоган експлоатира успешно два свои коза - Босфора, т.е. геополитическата значимост на Турция, и второ - наличието на ясна дългосрочна външнополитическа стратегия за превръщането на Турция в регионален лидер и глобален фактор".

Дипломатът коментира още:

"Засега всички страни в конфликта насочват усилията си към това как войната да бъде продължена, а не към прекратяването ѝ, което прави невъзможно прехвърлянето на конфликта от военното към политическото. В момента трудно биха могли да се създадат условия, които да обърнат политическите нагласи в посока мир. Засега доминира тезата "към мир чрез война".

Интервюто на Георги Марков с Любомир Кючуков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!