Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Йорданов: Добрият театър и доброто кино ще оцелеят

Мъдростта и ентусиазма в "Шекспир като улично куче"

Филмът тръгва по кината на 3 февруари

Премиерата на втория пълнометражен филм на режисьора Валери Йорданов - "Шекспир като улично куче", ще се състои на 3 февруари. 

"Филмът има много екшън, много любов, много плът и много съспенс", каза пред БНР сценаристът и режисьор на филма Валери Йорданов.

"Много неща вътре съм ги преживял или съм ги видял покрай живота на мои приятели наоколо. Животът го среща с Шекспир. Някои от текстовете, които днес се цтират много леко и лесно, абсолютно съответстват със съвременния живот и на българина, и въобще на човека в обществото на 21 век. Например "Не даде на човека нищо друго, освен най-необходимото в живота му и той непременно ще заживее като скот" - това е нещо, написано преди 4 века и то е валидно, за съжаление, до ден днешен. Това момче има много таланти, както и всички герои около него, просто някои хора ги забелязват и успяват да ги развиват, а други не им обръщат внимание и ги приемат като даденост и не работят върху тях. Това момче се опитва да работи върху талантите си", разказа Йорданов в предаването "Преди всички".

"Братът на Шекспир от улицата е изключително талантлив, но в друга посока. Най-много го вълнува другият пол. Този човек също е гениален, но не работи върху гениалността си. Всички герои са много земни", добави той.

Ролята на брат на главния герой във филма играе актьорът Васил Илиев. Това е първата му по-голяма роля в киното, сподели той. 

"Грабна ме брилянтната история, която Валери е написал. Ние тотално бяхме въвлечени от него в тази история. Изключително щастливи и благодарни сме, че имахме възможност да бъдем част от това нещо".

За героя си, Илиев казва, че той е по-различен от Шекспир от улицата. Той е там, за да подкрепя брат си, добави той.

Едно от най-важните неща в киното е правилният кастиг, отбеляза Валери Йорданов и благодари на всички, които участват във филма. Той посочи най-големият комплимент, който е получил във връзка с филма:

"Един човек от критиката каза "Може би вече имаме филма на това поколение". Щях да се разплача от щастие. Изведнъж ме лъхна една вълна от емоция. Целта ми не е била да впечатлявам, а просто да го направим честно". 

"Добрият театър и доброто кино ще оцелеят. В това отношение съм спокоен. А какво ще се случи, животът е най-големият сценарист. Аз държа на позицията, която съм заел и съм убеден, че тя е правилната за мен", коментира още той във връзка със скандала в Народния театър.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени