Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории и инициативи от Историческия музей в град Горна Оряховица

Много са историческите моменти, свързани с развитието на град Горна Оряховица, които се съхраняват в историческия музей, отразени в документи и фотографии и интересни експонати, които допълват представата за културното наследство на общината.

Един от привлекателните обекти в района е средновековната крепост "Ряховец", възникнала през III-IV век. Любопитното е, че името си крепостта получава от един особен вид орех, който расте предимно в околността. Очаква се тази година да е изпълнена с много и разнообразни музейни прояви. През пролетта на 2023 г., в изпълнение на спечеления проект "Археологически разкази за горнооряховското минало" Историческият музей в Горна Оряховица ще представи експозиция,с находките от последните три сезона на крепостта Ряховец, както и резултатите от проучванията на новооткрития некропол, намиращ се близо до нейните руини.

крепостта Ряховец
Един интересен момент от историята на града е откриването най-дългата железопътна линия София-Варна. На 8 ноември 1889 г., на новопостроената жп-гара Горна Оряховица-Каптинец, лично от цар Фердинанд тържествено е прерязана лентата на най-новата и важна придобивка за цялата страна.

А през 1913 г. в града започва работа най-голямата за времето си на Балканския полуостров фабрика за захар, изградена от Чешко-българското дружество за захарна индустрия.

От края на март 1925 г. Първият международен мострен панаир в България започва да привлича изложители – фирми с вече световна известност от Европа и САЩ.

Един от видните българи – Атанас Буров – също е роден в Горна Оряховица.

От 1962 г. Историческият музей съхранява културно-историческото наследство на града и региона, обособено в 4 раздела – археология, етнография, възраждане и нова история. От 2 юни 1973 г. музейните дейности се реализират в къщата на заможния горнооряховски търговец на платове Тошо Павлов, построена в началото на 20 век. На първия етаж са се помещавали занаятчийски ателиета, а на втория етаж са живели собственикът и неговото семейство.Оригиналният архитектурен облик на сградата до голяма степен е съхранен и до днес.


Музеят е известен също и със своите поучителни и интересни изложби. В "Алкохол & Амбалаж" са представени различни видове алкохолни бутилки, гарафи, чаши, халби и мострени етикети от началото на миналия век. Изложбата се допълва от сифони и шишета за сода, лимонада и други газирани придружители на алкохола, както и черно-бели снимки и фотографии с различно "алкохолно" послание.

"Захар, кафе & сие" "разказва" историята на захарта и сладките изкушения в Горна Оряховица, един от българските градове с многогодишни традиции в сладкарството. Важно място е отделено на оригиналните опаковки на продукцията на едни от първите горнооряховски производители – "Обрешков", "Захарна фабрика", "Орбис", "Братя Цветкови" и др.

Изложбата "Тютюн, енфие & сие” представя различните начини за употреба на тютюна – дъвчене, смъркане, пушене. Експозицията включва много експонати дарени от горнооряховчани – колекции от табакери, запалки и кибрити и др.

Искра Николова и  Пламен Мадемов в студиото на програма „Христо Ботев”
Една от най-интересните експозиции е свързана с представянето на историята и обработката на горнооряховския суджук. Както споделиха гостите в предаването има много легенди за ценния хранителен продукт и неговите вкусови качества. Но по-важно е да се знаят 10-те златни правила за консумацията на горнооряховски суджук:

Разпознавай истинския горнооряховски суджук!
Винаги ползвай добре наточен нож!
Преди рязане отделяй ципата от суджука!
Използвай дъска за рязане (танур)!
Режи на тънки парченца!
Пази си пръстите!
Не преглъщай шумно, докато режеш!
Взимай само по едно парче на посягане!
Консумирай бавно и с качествена напитка!
Винаги с приятели!

В студиото разговаряхме с Пламен Мадемов, директор на Историческия музей и Искра Николова, фондохранител, които разказаха за експонатите, изложбите и новите проекти и за мястото на празниците в музейния календар – каква е ролята на музейната институция за опазването на българските традиции.


Снимки: ИМ-Горна Оряховица, Божидар Любенов
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени