Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ботокс, филъри или мезотерапия? Консултацията със специалист е задължителна

| обновено на 11.01.23 в 14:12

Подходящата комбинация от процедури, начин на живот и домашна грижа гарантират успеха на естетичната медицина. Това коментира в предаването „Без направление“ дерматологът  д-р Мария Стоянова-Бельова. Тя е част от екипа на New Life Plastic & Dermatology за град Бургас. Дерматолог с обширни познания и опит в сферата на естетичната дерматология, кожни и венерически болести, инжекционни и anti-age процедури. Работи с всички най-съвременни методи в естетичната медицина. Д-р Стоянова-Бельова посочва:

"Ако трябва да кажа, коя е моята любима процедура, това е поставянето на ботулинов токсин, тъй като е безопасна, неивазивна процедура. Резултатите са видими и в същото време естествени, също така е превенция за образувне на дълбоки бръчки, а превенцията винаги е по-добра от терапията. Най-често практикуваните процедури са поставянето на ботулинов токсин, извършването на мезотерапия, което е начин на поставяне на продукта-какъв ще бъде той има най-различни коктейли, които са съобразени с нуждите на пациента, поставянето на хиалуронови филъри, лазерни процедури, пилинги." 

Относно ключовия въпрос за ефекта-при повечето мезотерапии има протоколи за 2-3 броя процедури през 2-3 седмици. Най-често ефектът се вижда от първата процедура, но естествено за по-дълготраен ефект се иска натрупване, уточнява д.р Стоянова. 

При поставянето на ботокс също трябва да се спазват строги интервали и процедурата да не се прави повече от 2-3 пъти в годинатаТрайността на ефекта е строго индивидуален и зависи от фактори като сезона-повишената телесна температура намалява ефективността на ботокса, както и от метаболизма. 

Специалистът предупреждава: "Много от процедурите, колкото и безобидни да изглеждат, носят възможни рискове и е важно човекът, който ги извършва, да е запознат с тях и методите на безопасна работа. На първо място е консултацията с пациента."

Все повече мъже също се подлагат на естетични процедури, допълва дерматологът. 

Заради стреса, замърсената градска среда или неподходяща диета зачестява и акнето след тинейджърска възраст. Най-ефективният метод за справяне с белезите е превенцията. Специалистът съветва възможно най-бързо да се започне адекватна терапия. 

 Д-р Мария Стоянова-Бельова е член е на Българския лекарски съюз и Българското дерматологично дружество. Завършва медицина в Медицински Университет-София през 2019г. и към момента специализира "Кожни и венерически болести" в Клиника по кожни и венерически заболявания в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Повече чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна