Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко подобряване на икономическите нагласи в Германия и в цялата еврозона през януари

Икономическите нагласи на анализатори и инвеститори за Германия и за цялата еврозоната се подобриха значително в началото на 2023 г., което е пореден знак, че евентуалната рецесия през зимните месеци ще бъде по-плитка от очакваното.

Това показват резултатите от последното проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, се повиши рязко през януари с цели 40,2 пункта до 11-месечен връх от 16,9 пункта, докато осредните прогнози бяха за доста по-сдържано повишение до -15,0 пункта. Това е първото завръщане на индекса на позитивна територия от февруари 2022 г. насам.

Оценката за текущата икономическа ситуация в Германия също се подобри през януари до -58,6 пункта от -61,4 пункта месец по-рано, докато очакванията бяха за малко по-добри повишение до -58,0 пункта.

Zew индекси на икономическите нагласи и на текущите условия в Германия


"Индикаторът ZEW за икономическо настроение отново сигнализира за положителна перспектива през януари. За първи път от февруари 2022 г., месецът, в който започна руската война в Украйна, индикаторът сочи забележимо подобрение на икономическата ситуация през следващите шест месеца",  коментира данните от проучването президентът на ZEW професор Ахим Вамбах.

Около 41,6% от анкетираните анализатори прогнозират ускоряване на икономическата активност през следващите месеци, докато 33,7% от тях не очакват промени, а 24,7% очакват влошаване.

"По-благоприятната ситуация на енергийните пазари и въведените от германското правителство горни лимити на цените на енергията допринесоха по-специално за това. Освен това условията за износ за германската икономика се подобряват поради премахването на Covid ограниченията от страна на Китай. Това съответно повиши значително очакванията за печалбите на експортно ориентираните и енергоемките сектори. Перспективата, че темпът на инфлация ще продължи да спада, пък подобри очакванията за свързаните с потребителите сектори“, посочи още професор Ахим Вамбах.

Проучването на института ZEW също така показва, че и индексът на нагласите на експертите на финансовите пазари по отношение на икономическото развитие в цялата еврозона отбеляза солидно подобрение, повишавайки се с цели 40,3 пункта до ниво от +16,7 пункта. Показателят за текущата икономическа ситуация в еврозоната пък нарасна през януари с 2,6 пункта до -54,8 пункта.

Индексът на инфлационните очаквания в еврозоната продължи да спада и през януари за четвърти пореден месец, достигайки -83,7 пункта спрямо -79,3 пункта през декември 2022 г.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна