Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Операция срещу нелегалната миграция: Има случаи на мигранти, прекарвани в катафалки

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева и представители на МВР дадоха информация за съвместната специализирана операция за противодействие на нелегалната миграция - 17 януари 2023 г.
Снимка: БГНЕС

"Продължава каналджийството от Турция, през България и Сърбия, до западните държави. След като престоят определено време в България, мигрантите от Турция биват прекарани до сръбската граница, там отговорникът за мигрантите от българска страна се обажда на сръбския отговорник и там те биват поети от съседната ни държава. Тарифата, която се плаща за трафикирането на един мигрант, е от порядъка между 2 000 и 3000 евро, предлагат се и т.н. ВИП услуги, когато се изпращат 5-6 мигранти, за които сумата стига до 10 000 евро". Това каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева във връзка със съвместна операция на Прокуратурата и МВР за противодействие на нелегалната миграция.

"Операцията, която започнахме вчера е само част от координираната работа с прокуратурата. Досега общо 7 019 са проверените хора, а 624 са проверените адреси", уточни Станимир Станев, зам.- главен секретар на МВР.

Сийка Милева съобщи, че 92 са привлечените под отговорност лица, 6 са задържаните мигранти, а заплащането е ставало по схемата "хавала".

"На територията на цялата страна на 16.01. неутрализирахме дейността на поредната престъпна група, осъществяваща каналджийство. Бяха задържани 6 лица, от които едно лице иракчанин, един ливанец и останалите българи", посочи Любомир Николов, зам.-директор на ГДБОП.

И още: "Бяха претърсени 4 адреса, в хода на процесуалните действия се откриха много вещи, които да имат отношение по досъдебното производство, бяха разпитани множество свидетели, и бяха проведени следствени експерименти с оглед доказване на деянието. Като по-интересен факт за престъпната група мога да кажа, че организаторите са пренасяли мигранти от Република Турция към Република Сърбия с тежкотоварни автомобили – автобуси, дори и кемпери, а за да не се буди подозрение, много често шофьорите са жени".

Атанас Илков, директорът на "Националната полиция", уточни: "Лицата са граждани (на страни) извън ЕС, те идват в България, наемат автомобили, осъществяват своята престъпна дейност, след което се изпращат до държавите. Представители на турските власти показаха една изключителна съпричастност и готовност, така че нашите дейности да бъдат максимално ефективни. От тук насетне ние продължаваме още по-мотивирани, така че да доведем до край борбата с каналджийството. Нашите действия чисто превантивно дават и своя ефект". 

Росица Димитрова, директор на "Гранична полиция", посочи, че дори е имало случаи, в които мигрантите са били прекарвани в катафалки. 

"Натискът е голям, ние продължаваме със съвместните си действия за противодействие на каналджийството. Ние обменяме информация с турската страна и се надяваме това да продължи и занапред", коментира още Димитрова.


Операцията продължава.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.