Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Иванов, експерт от ДАЗД:

Най-много тийнейджъри търсят съвет на телефонната линия за деца

С децата трябва да се говори, категоричен е той

Най-много тийнейджъри се обаждат на националната телефонна линия за деца 116 111, търсейки съвети по различни въпроси. Това заяви пред БНР Георги Иванов - експерт от Държавната агенция за закрила на детето, която администрира линията.

"Повече от 55% от обажданията са от деца. Типичният профил на децата, които се обаждат, е тийнейджъри между 14 и 17 години. Броят на момчетата и момичетата е почти еднакъв. На линията звънят и родители, съседи, граждани, хора, работещи с деца. Наблюдаваме една положителна тенденция за драстично увеличение на обажданията от други институции. Например 54% от страна на медицински персонал, 62% от учебни заведения, над 84% от структурите на МВР", коментира той в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Децата звънят по най-различни теми, посочи експертът и обясни:

"Най-често търсят съвет за взаимоотношенията помежду си - как да общуват с връстниците си. Имат потребност от общуване, защото се чувстват пренебрегнати, често се чувстват неразбрани от близките си. Съобщават за семейни проблеми, училищен тормоз, по-чувствителните деца трудно се адаптират при смяна на училище, чувстват се изолирани, неразбрани. Притесняват се да споделят с близките си и да задават неудобни въпроси и затова търсят консултант". 

С децата трябва да се говори, категоричен е Георги Иванов. Той подчерта, че националната телефонна линия винаги е на разположение и за децата, и за възрастните. 

По думите му линията е за информиране, консултиране и психологическа подкрепа. Децата често се обаждат да потърсят информация или да споделят въпрос, което не могат да направят с родителите си, обясни той. 

Експертът в ДАЗД отбеляза, че при постъпване на сигнал за дете в риск, веднага се уведомяват компетентните институции - социални работници, МВР, спешна помощ, прокуратура. На първо място обаче е да се успокои детето, категоричен бе той: 

"Най-важно е да се сведе психическото напрежение. /.../ Понякога мисленето на тийнейджърите е такова, че най-малкият проблем за тях е чудовищен".

По думите на Георги Иванов често родители звънят на линията, за да потърсят съвет как да общуват с децата си или не знаят как да постъпят в случаи, когато децата са подложени на тормоз от други деца. 

Линията е на разположение 24 часа 7 дни в седмицата, напълно безплатно, подчерта Георги Иванов. Той призова и деца, и родители, когато имат нужда, винаги да се обаждат на националната линия, където ще получат компетентна помощ.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна