Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съоснователите на NEXO с писмо до парламентарната комисия, разследваща компанията

Снимка: БГНЕС

Компанията NEXO поиска от временната парламентарна комисия, създадена след обвиненията за пране на пари и данъчни престъпления, да “изясни и действията на българските държавни органи и институции при обиските от 12 януари” и “излишно показната”, според компанията, акция срещу нея и нейните служители в България.

По информация от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ, NEXO се е съгласила да плати 45 милиона долара на регулаторните органи и ще прекрати нерегистрираното предлагане на крипто продукти.

Преди заседанието на комисията NEXO (НЕКСО) в парламента двамата съоснователи на компанията - Антони Тренчев и Коста Кънчев изпратиха писмо. В него се припомня, че с решенията на американските власти са прекратени всички административни производства по отношение дейността на компанията.

В писмото се отбелязва, че въпреки прекратените действия на американското власти в България се поражда съмнение за политическа употреба на случая. Компанията изразява притеснение, че обвиненията на прокуратурата вреди не само на имиджа им, но и на цялостната среда за правене на бизнес в България.

Според NEXO прокуратурата фриволно замесва и чуждестранни правораздавателни органи в този казус.

"Никоя компания не е застрахована от саморазправа с нея от страна на Прокуратурата, без значение колко голям данъкоплатец и работодател е тя", пишат от NEXO и  настояват комисията да изясни и "действията на българските държавни органи и институции при обиските от 12 януари 2023 г. и излишно показната акция срещу компанията и нейните служители в България".

Към писмото си NEXO са прикрепили и официалното съобщение за проверките на компанията в САЩ. А съоснователят Антони Тренчев беше цитиран от компанията си, че "на всички участници ще бъде потърсена отговорност за всички нанесени щети".

Според говорителя на главния прокурор Сийка Милева, постигнатото споразумение между Nexo Capital Inc., и компетентните власти на САЩ е показателно, че разследваните и от българската прокуратура лица признават пред регулаторните органи, че са предлагали финансови и банкови услуги без разрешение, заобикаляйки и нарушавайки правилата за защита на инвеститорите.

В писмено изявление, публикувано на страницата на държавното обвинение във Фейсбук, Милева казва, че по българското разследване , което е срещу организирана престъпна група за финансови престъпления, включително пране на пари, предоставяне на банкови и финансови услуги без лиценз, компютърни измами и данъчни престъпления, се работи в тясно сътрудничество с чуждестранни служби и по него са приобщени множество жалби от британски граждани, които твърдят, че са станали жертва на измами от Nexo.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна