Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заобиколила ли е NEXO забраната за финансиране на политически партии?

Проф. Валери Димитров и Ива Лазарова пред БНР

Снимка: БГНЕС

"Има основателно съмнение, че чрез дарения от физически лица се заобикаля забраната юридически лица да финансират политически партии. По-лесно е да се заобиколи законът, като средствата, които са предназначени за дарение, бъдат разхвърляни на физически лица, които са служители (в компанията - юридически субект), за да ги предоставят като дарение на дадена партия. Това, че даренията на служители в NEXO са приблизително равни и са в един ден, поражда основателно съмнение, че е търсена схема за заобикаляне на закона. ... От юридическа гледна точка основателното съмнение не е доказателство, а е хипотеза, която подлежи на проверяване и доказване". 

Това коментира пред БНР бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров и уточни, че Сметната палата по закон е направила проверка чрез НАП.

"Съмненията са за нарушение на закона, но то не е с ранг на престъпление по Наказателния кодекс. Може да се помисли за подобряване на законодателството. Появяват се подобни казуси и законът не съдържа достатъчно разпоредби, с които да гарантира ефективна борба срещу подобно заобикаляне на установени от него забрани. 

Валери Димитров /БГНЕС/

Във връзка с изненадващото включване в дневния ред на парламента днес на обсъждане за освобождаване на председателя на Сметната палата Цветан Цветков, той коментира:

"Трябва да се види дали Сметната палата и председателят ѝ са изпълнявали добросъвестно и компетентно задълженията си, които им възлага специалното законодателство. В случая с NEXO става дума за Закона за политическите партии и за Изборния кодекс". 

Ива Лазарова /БГНЕС/

Според Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда финансирането на политическите партии обикновено е "много удобна политическа дъвка в месеците преди предстоящи избори":

"Контролът на партийното финансиране следва да осигурява и текущ материален контрол за ефективност и ефикасност на средствата, които партиите използват. Така естествено ще се подобри и доверието в държавните институции".

По думите ѝ може да се повдигне въпрос дали финансовият контрол върху дейността на партиите не трябва да се прехвърли от Сметната палата на някакъв орган, който има по-широки правомощия да проверява това финансиране и който е с гарантирана независимост.

"НАП има достатъчно средства, за да се занимава с този неприсъщ на Сметната палата контрол над политическите партии". 

Интервюто на Снежана Иванова с проф. Валери Димитров и Ива Лазарова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жълт код за дъжд в Югоизточна България

Жълт код за дъжд и гръмотевична дейност издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 9 области предимно в Югоизточна България (виж графиката по-долу). Според прогнозата на НИМХ днес в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места..

публикувано на 22.07.24 в 11:54
Димитър Главчев (в средата), служебния министър на енергетиката Владимир Малинов (втори отляво), посланика на САЩ в България Кенет Мертен (втори отдясно) и други официални лица.

Главчев: Сътрудничеството ни с Американската агенция за търговия и развитие е ключово

Електроенергийният системен оператор и Американската агенция за търговия и развитие подписаха на церемония в Министерския съвет договор за безвъзмездно финансиране на предпроектното проучване за изграждането на енергиен коридор Изток-Запад. Стойността на проекта е близо милион и половина долара. Планира се проектът да свързва електропреносните..

публикувано на 22.07.24 в 11:47

ПП-ДБ получиха и върнаха неизпълнен втория мандат на президента

Президентът Румен Радев връчи днес втория проучвателен мандат за кабинет на втората по големина политическа сила в Народното събрание ПП-ДБ. ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат Още миналата седмица обаче от коалицията заявиха, че нямат нужната подкрепа за съставяне на правителство и ще върнат папката празна. "Отговорът след..

публикувано на 22.07.24 в 11:15
Ружа Лазарова

Ружа Лазарова: Огромната политическа криза събуди демокрацията във Франция

" Това е огромна политическа криза, която събуди демокрацията във Франция . Ще видим дали това ще е за добро или зло".  Това коментира пред БНР Ружа Лазарова - френска писателка от български произход. По думите ѝ Еманюел Макрон понася много критики за решението си за разпускане на френския парламент . То обаче, според нея, не е без причина :..

публикувано на 22.07.24 в 11:10
Контейнер за временно настаняване, с. Воден.

"Възраждане" искат засегнатите от пожарите да бъдат настанени в хотели

Парламентарната група на "Възраждане" ще внесе утре в Народното събрание проект на решение пострадалите от пожарите, чийто дом е бил разрушен от пламъците, да бъдат настанени в хотели в близките градове за сметка на държавата. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов. Според него е недопустимо хората да живеят във фургони, а..

публикувано на 22.07.24 в 10:54
Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел

Борел: Ще има голяма разлика в отношенията ни със САЩ според това кой е в Белия дом

"Ще има много голяма разлика за отношенията ни според това кой е в Белия дом", така върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел коментира оттеглянето на президента Джо Байдън от надпреварата за държавен глава. Той обаче допълни, че не е негова работа да казва на американците какво да правят. На влизане за Съвет "Външни..

публикувано на 22.07.24 в 10:43
Николас Мадуро на митинг в Каракас.

Решаваща седмица преди изборите във Венецуела на 28 юли

Венецуела влиза в решаващата седмица преди изборите на 28 юли. На тях президентът Николас Мадуро ще се бори за трети шестгодишен мандат. Предизборни прояви в подкрепа на действащия президент Николас Мадуро се организират  в десетки градове на Венецуела. На митингите идват хиляди хора със знамена и портрети на покойния лидер Уго Чавес и на..

публикувано на 22.07.24 в 10:09