Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силвия Гаргова: Изкуственият интелект не е абсолютно безгрешен, не е крайна инстанция

Силвия Гаргова
Снимка: Добромир Видев

Изследователският институт "Големи данни в полза на интелигентно общество", известен като GATE, представя днес и утре на семинар методи и средства за разпознаване на дезинформация и фалшива информация. За целта те използват изкуствен интелект, трениран с база данни на български език.

Един от треньорите на изкуствен интелект – Силвия Гаргова, работи от няколко години с института GATE.

"Разработваме такава технология, като се опитваме да хващаме дали в един текст има различни маркери, които могат да са маркери на лъжата, или маркери на дезинформацията", обяснява тя пред БНР.

Другото интересно е да се провери дали в медийното ни пространство има текстове, генерирани автоматично от модели, използващи изкуствен интелект, смята Гаргова. По думите ѝ до момента официално няма такива данни.

"За момента се фокусираме предимно върху текстове, не върху видеоизображения. За да обучим един такъв модел, ние трябва да му подадем текст. За целта събираме данни – те могат да бъдат от социални медии, от сайтове. Един човек трябва да ги прегледа и да ги маркира, ако искаме моделът да разпознава дали дадено съдържание е вярно, или невярно. Тоест едно твърдение един журналист или фактчекър го проверява", разказва Силвия Гаргова.

Според Гаргова идеята е с подобни "инструменти" за медийно съдържание да разполагат и обикновените потребители, не само изследователите.

"Да речем, уебприложение, в което може да се проверява текст. Може да бъде добавка към самия браузър."

Треньорът разграничава три вида обучение на ИИ - с "учител", без "учител" и самообучение. Самообучението е по-подходящо при задачи, в които се търси стратегия за нещо, тъй като изкуственият интелект може да изпробва милиони комбинации и да установи коя работи най-добре.

"Начинът, по който моделът учи, е чрез награда и наказание."

Повечето разработки се правят на английски език, отбелязва още Гаргова. Нейният екип е амбициран да разработи продукти, които да могат да работят с български език.

"Такива модели може да се разработват не само в сферата на дезинформацията. Моделите стават все по-добри и по-добре. Моделите, които ние ще правим, не са нещо, което да казва – това е вярна, или невярна информация, а да бъдат в помощ на хората и на журналистите. ИИ не е абсолютно безгрешен. Той може да постигне много висока точност, но не е крайна инстанция."

Изкуственият интелект навлиза все повече в нашето ежедневие. Много хора не осъзнават, че използват продукти, базирани върху изкуствен интелект, обобщава Силвия Гаргова.  

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени