Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша изпраща на Украйна още 60 танка "Леопард 2" освен вече обещаните 14

Танк "Леопард 2 А6"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полша обяви, че ще изпрати на Украйна още 60 танка в допълнение към 14-те германски танка „Леопард 2“, за които вече е поела ангажимент, заяви полският премиер Матеуш Моравецки в интервю за канадската телевизия Си Ти Ви Нюз.

Варшава настояваше Германия да изпрати танкове "Леопард 2" за Украйна и да позволи и на други страни да направят това. Берлин прие тези искания в сряда.

Моравецки припомни, че Полша е изпратила на източната си съседка 250 танка преди половин година.

От Киев подчертаха нуждата от още западни оръжия на фона на тежки битки, ден след като руски ракети и дронове причиниха смъртта на най-малко 11 души.

Украйна съобщи за интензивен руски обстрел в северната и източната част на страната – сцена на едни от най-тежките битки от руското нахлуване на 24 февруари. Нашите защитници твърдо държат позициите си и нанасят загуби на врага“,  настоя Олег Синегубов, губернатор на Харков.

Според Олексий Арестович, бивш съветник на украинския президент, нарасналата активност на руските войски на фронта е само подготовка за бъдещо голямо настъпление след около месец, а сега те проверяват устойчивостта на украинската отбрана в района на Угледар и Авдеевка, засилват натиска срещу Бахмут след превземането на Соледар.

От Кремъл упрекнаха американския президент Джо Байдън, че държи ключа към прекратяване на конфликта в Украйна и може да дъде указания на Киев и всичко да приключи, но не го прави.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на съюзниците за тяхната подкрепа, като повтори призивите за по-строги санкции срещу Москва и повече оръжия, за да бъдат отблъснати нашествениците:

"Това зло, тази руска агресия може и трябва да бъде спряна само с адекватни оръжия. Терористичната държава няма да разбере нищо друго".

Канада се присъедини към страните, обещали танкове на Украйна. Полша пое ангажимент за още 60 машини и припомни, че преди половин година е предоставила 250.12 държави изразиха такава готовност, сред тях САЩ и Германия.

Според „Дейли Телеграф“ от Вашингтон ще изпратят на Киев модифицирана версия на своя танк "Ейбрамс", в която липсва "секретната" уранова броня, вероятно поради опасения, че може да попадне в руски ръце.

Вашингтон пост припомня искането на Украйна за най-малко 300 танка за голяма пролетна офанзива срещу руските сили. 


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна