Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е ясно дали Националният център за безопасен интернет ще работи след 6 месеца

Снимка: ФБ на НЦБИ

Националният център за безопасен интернет ще продължи да работи за поне още 6 месеца. Частна компания е осигурила нужното съфинансиране, за да може горещата телефонна линия да е на разположение на децата, които искат да подадат сигнал за онлайн тормоз.

Проблемът на центъра е от миналото лято, след като партньорската швейцарска организация е променила приоритетите си. Така за кратко време центърът е трябвало да намери близо 100 000 лева съфинансиране, обяснява Антоанета Василева, координатор там. Това се случило в лицето на частна IT компания. Но няма да е така за дълго казва Василева.

"Положението е "казвам ти дъще, сещай се снахо"… Ние ще продължим да търсим финансиране, ще кандидатстваме за европейската програма, така че да си осигурим устойчивост и ще продължим да настояваме държавата да включи в политиките си работата и дейността на центъра, за да може тя да бъде съфинансирана, както е в другите европейски държави."

В отговор на депутатско питате и служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев е отговорил, че без подобен център би се отворила огромна дупка, казва Антоанета Василева. И подкрепя със статистика. За 2021-ва има 16 000 сигнала, 23 700 са били те за 2022-ра.

"ГДБОП нямат никаква възможност да приемат по този начин сигналите, те си имат свои процедури, които са изключително претоварени, защото идват и много международни случаи. Ние улесняваме тяхната работа, освен това хората знаят, че могат да се обръщат към нас. Децата ни търсят, защото ние им осигуряваме и анонимност"

За сега спешният телефон за проблеми на децата в интернет остава.

"124 123 е на разположение следващите шест месеца".

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна