Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Русе е създаден Консултативен център за претърпели домашно насилие

Снимка: Алами/Ройтерс

Консултативен център за претърпели домашно насилие, който обхваща всички общини на територията на Русенска област, вече е създаден по програма "Правосъдие" на Норвежкия финансов механизъм. Целта е както да се окаже подкрепа на жертвите, така и да се работи по превенция на случаите, като акцентът ще е сред ромската общност.

Само през миналата година жертвите на домашно насилие в Русе са били 56, а 27 жени и деца са настанени в Кризисния център, съобщи управителката на сдружение "Център Динамика" Деана Димова.

Това е потвърждение на тенденцията за увеличение на случаите, като най-голямо е било то по времето на пандемията от корона вирус. Благодарение на проект по програма "Правосъдие" на Норвежкия финансов механизъм работата на психолозите и консултантите ще бъде разширена и ще се обхванат малките населени места в областта.

"Голяма част от хората се срамуват от това, че са пострадали от домашно насилие. Вместо да се срамува извършителят, те самите се срамуват. Една възрастна жена няколко дни всеки ден ми се обажда за това как тя е обект на домашно насилие и как се срамува да дойде в офиса да се видим", каза Деана Димова от "Център Динамика".

Тя поясни, че ще се разчита на партньорството на Областната дирекция на МВР. За първите осем месеца на миналата година сигналите към Спешен номер 112 са 966, а заповедите за защита от домашно насилие са 82.

Само петима насилници са нарушили тези заповеди, съобщи комисар Димитър Вачков, началник на отдел "Охранителна полиция", и поясни:

"В общия случай това са лица, зависими от алкохол, наркотици, които издаването на един такъв административен акт няма как да им окаже влияние".

Работата по този проект ще продължи до април следващата година и особено внимание ще се обърне на ромската общност, в която насилието и ранните раждания все още се приемат за норма.

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени