Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Жителите на град Омуртаг очакват резултатите от проучване на водопровод

Снимка: Община Омуртаг

Жителите на град Омуртаг очакват резултатите от проучването, възложено в края на миналата година за възможностите за довеждане на вода в града, който страда от драстичен воден режим зарази безводие от години.

Магдалена Славова от Гражданското обединение "Вода за Омуртаг" призова за активност на ангажираните институции в първото обществено обсъждане по темата, което ще се състои утре в града. Ще се разисква кои са реалистичните, устойчиви водоизточници в района, които могат да осигурят вода за питейно-битови нужди:

"Има възможности за допълнителни водоизточници, но липсва достатъчно институционална воля, желание и ангажираност. За да се разреши вечния воден казус в Омуртаг е нужна много по-осезаема ангажираност.

Единственото, което е предприето към момента на практика, е т-нар. проучване по анализ на състоянието на довеждащия водопровод от пречиствателната станция на яз. "Ястребино" до напорните водоеми на град Омуртаг. Срокът, който е обявен, е 40 дена".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.