Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Вълнения на душата“ - изложба на плевенчанката Марияна Еклесия

Марияна Еклесия: Аз не мога да направя хората по-добри, ако те не се осъзнаят това

4
„Вълнения на душата“ - изложба на Марияна Еклесия
Снимка: Личен архив

В Къщата на художниците в Плевен  представят богата изложба от пластики - бронз и дърво.

Автор е  Мариана Еклесия, чиито занимания са свързани още с писането на книги. Завършила е Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. От 2005 г. е член на Клуба за литература, наука и изкуство в Атина, Гърция. 

„Вълнения на душата“ на Марияна Еклесия съдържа 58 експонати. Пластиките са чудесни и отдавна не сме правили такава богата изложба. Мариана е човек на две гилдии - на писателит и на художниците", каза в "Закуска на тревата" галеристката Татяна Любенова.

Мариана Еклесия

Сън преди 30 години става причина за смяната на името на Мариана Тинчева, родена в Плевен точно на 28 януари, сега живее и твори в столицата:

"Еклесия означава църква. Чух името в съня си. То се прие впоследствие и в печатните издания, където публикувам. Както и в 17 - те книги, които написах. Името промени събитията в живота ми. Аз съм завършила Богословския факултет. Не бях вярваща в началото, но когато Бог ми показа три събития, които станаха по-късно, аз бавно и постепенно повярвах в него...", разказа за "Хоризонт" Марияна Еклесия.


Тя очаква хората да усетят нейните вълнения през пластиките и скулптурите - от глина, камък, дърво, бронз. Работата с дървото е най-трудна, каза още тя.

Марияна Еклесия благодари на доц. Пенчо Добрев преподавател в НХА, който и позволява да посещава 30 години ателието му и я учи, помага й, коригира. Тя казва, че няма претенции за художник и за значимост на творчеството.

Според авторката на изложбата скулптурата на кръста с лице на човек и маска от скръб олицитворява войните през 20 и 21 век.

"Войните нарушават петата Божия заповед- "На убивай" - това е престъпление против живота. Тази Божия заповед е валидна за всяко човешко човешко същество, нация и религия. По този повод написах и книгата си - "Бог е заповядал не убивай.

Аз не мога да направя хората по-добри, ако те не се осъзнаят това - че животът и светът са прекрасни", каза още в "Закуска на тревата" Марияна Еклесия.


Още по темата в звуквия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна