Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идея за настоящето като основа за бъдещето представя България на Венецианското архитектурно биенале

Отличник е "Образованието е придвижването от тъмнина към светлина"

Проф. Тодор Булев
Снимка: Лора Търколева

"Идеята за бъдещето според нас трябва да бъде през приемането и справянето с настоящето. Проектът ни е многопластов. Основната тема е за демографските проблеми и обезлюдяването на райони в България". 

Това сподели арх. Борис Тикварски от екипа, спечелил първото място в конкурса за български павилион на Венецианско архитектурно биенале 2023 г. След 15-годишно отсъствие България се завръща на тази сцена

"Образованието е придвижване от тъмнина към светлина" е проектът победител в конкурса за биеналето с тема "Лаборатория на бъдещето", в който кандидатстваха 34 проекта. 

"Фокусът е върху училищата. Те представят най-добре демографския проблем. Училището се явява като метафора. Не знам архитектурата доколко може да реши такъв проблем. Но целта ни е да се обсъди стратегия, да се предизвика дебат, който да доведе до реално отражение. Обезлюдените училища са резултат, те са предупреждение. Тези процеси не могат да останат непроменени... Всички страни от бившия Източен блок преживяват подобни процеси. Както екологичните проблеми, така и демографският спад са проблеми, пред които обществото не може да реагира заради техния мащаб", каза още арх. Тикварски.  

В предаването "Преди всички" се включи и проф. Тодор Булев, председател на журито и председател на Съюза на архитектите: 

"В подадените проекти има много интересни идеи. Поне 7-8 относително равностойни проекта, които се стремят да разберат бъдещето. В "Образованието е придвижване от тъмнина към светлина" ни привлече това, че ясно се подчертава настоящето като основа за бъдещето. Нещата трябва да се гледат не в духа на научната фантастика, а в това, което ни заобикаля, за да можем да развиваме бъдещето". 

Той посочи, че Венецианското биенале е особено като експозиционен жанр и не се дават толкова конкретни архитектурни решения, колкото се дава насока за архитектурно мислене

"Проектите, които се представят в изложбените павилиони, представляват визуални философски търсения, които отразяват нивото на архитектурната мисъл в дадена държава. Показва се отношението, което архитектурната общност схваща като проблем на настоящето или на бъдещето". 

Преобладаващата част от участниците са хора на възраст до 35-40-годишна възраст

"Това говори, че това поколение се интересува от дълбочината на архитектурните проблеми и търси начини да ги осмисли, отрази, преди да достигне до самите сгради. Това са хората, на които принадлежи бъдещето". 

18-ото издание на Биеналето ще се проведе от 20 май до 26 ноември тази година

Интервюто на Лора Търколева с арх. Борис Тикварски и с проф. Тодор Булев в предаването "Преди всички" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени