Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Петко Петков: Когато законодателят чуе гилдията и академичната общност, законът ще е по-добър

Петко Петков
Снимка: Стопкадър, NOVA NEWS

"Няма да се намери следовател, който да е против самостоятелност на Националната следствена служба. Следователите, като цяло, приемат такава една независимост. Проблемът не е в реформите, ние сме хора, които изпълняват закова такъв, какъвто законодателят го приеме. Проблемът е във възможността да се излекуваме от поредната такава реформа".

Това заяви пред БНР председателят на Камарата на следователите в България Петко Петков.

Той подчерта, че професионалната гилдия и политиците изказват мненията си, но никъде не се срещат:

"Нека академичната общност да е водеща. Но някъде трябва да се срещнем. ... Има закон за нормативните актове, който не е отменен, трябва да го спазваме. Нека да се чува и мнението на професионалната гилдия. Ние не настояваме, че е най-правилното. Когато чуем и вносителите, законодателите, и академичната общност, законът ще е по-добър от това, което се предлага в момента".     

Петков припомни, че при създаването ѝ през 1995 г. НСлС е била органът, който е разследвал всичко:

"На политиците много бързо не им се хареса една такава силна структура и още на втората, третата година тръгнаха да търсят варианти за промяна в структурата, във функционална компетентност".

По думите на Петко Петков промяната само на структурния закон - Закон за съдебната власт, и създаване на НСлС трябва "да бъде свързано и с промяна в материалния и процесуалния закон, която да даде категоричност, че следователите работят това, за да не са зависими от административния ръководител, окръжния прокурор".

"Минали сме го всичко това, но нещата са свързани. Когато говорим за реформа, тя не може да е само структурна, трябва да е и законодателна. Сега, когато казваме, че възстановяваме Националното следствие, винаги колегите с повече опит ще си кажат, че това трябва да е свързано и с някаква функционална компетентност", уточни председателят на Камарата на следователите. 

Интервюто на Диана Янкулова с Петко Петков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.