Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На 2 февруари

София Добрева-Nolita открива първа самостоятелна изложба в Манчестър

Снимка: Личен архив

Визуалният артист София Добрева-Nolita подготвя своята първа самостоятелна изложба в Манчестър, Великобритания.
Изложбата е наречена „Bluebirds“. В ефира на „Добър вечер, София“ тя сподели, че селекцията от картини, които ще представи вече е направена, остават някои довършителни дейности по самата инсталация на експозицията, „не толкова творчески, но важни“.

С живописната ми изложба искам да направя стъпка встрани и да се завърна към това, което винаги съм правила, но не всички знаят – а именно рисуването, което е моето бягство от дигиталното, което запълва ежедневието ми, каза още тя. И подчерта, че това, което я вълнува в творчеството ѝ, са социалните теми – мястото на жената в днешния свят, отношенията между хората, невидимото – род, произход, темата за емиграцията и изобщо, мястото на човека в света.
„Общочовешки теми, които се опитвам да пресъздам през интимното, в моите лични преживявания“, допълни София Добрева.

Експозицията, която е изцяло с авторски картини, включва само такива, които са нарисувани през 2022 година. Тя е доста целенасочено създадена, не е сборна, на неща създадени през годините, уточнява авторката. 

„Исках да е доста концентрирана, започнах да рисувам с идеята, че това е една история, която трябва да бъде разказана, като е извън философските широки теми за вътрешни преживявания – темите са моите лични, ежедневни страхове, които са персонифицирани, всеки един в отделна творба, но не очаквайте супер очевидни отговори, защото искам да оставя нещо и на наблюдателите, което сами да открият, поясни още София Добрева-Нолита.


Усеща ли се в картините ѝ една остатъчна дистанцираност, вследствие трудните времена на изолация, които преживяхме и как се преодолява тя?

„Определено я има. Не съм сигурна как се преодолява, защото моята професия е доста самотна на моменти. След изолацията, хората дори и да не са артисти, отправиха поглед навътре към себе си, имаха повече време да забавят живота си и да размишляват за неща, които преди не са били на фокус в живота им“, посочи още художничката.

Тя разкри още, че изложбата няма външен куратор, платната са селектирани изцяло от авторката.

„Исках да запазя абсолютна независимост, понеже я чувствам много интимна, исках тази тема да е селектирана от мен“.

Мястото на изложбата е галерия MFM KIOSK в Манчестър, разположена в Quaside Media City, в района Salford, Greater Manchester.

Откриването е на 2.02.23. Може да бъде видяна до 2.03.23.

Чуйте още подробности в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.