Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диян Стаматов: В училището няма място нито за шамари, нито за политическа агитация

"На всеки директор на училище би му било трудно да застане твърдо срещу син на депутат"

Диян Стаматов
Снимка: Ани Петрова

"Ако вървим по нишката, че един ударил друг, а той му отвърнал, училището ще се превърне в една своеобразна римска касапница".

Това заяви пред БНР директорът на 119 СУ Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в средното образование. И обясни, че е много внимателен в думите, които изговаря и в начина, по който се изказва, защото не е защитен, за разлика от депутата Костадин Костадинов, който има имунитет "с всички произтичащи от това за него положителни последствия".

Лидерът на "Възраждане" по-рано разказа във фейсбук:


"В училището няма място нито за бой, нито за шамари, нито за саморазправа, нито за политическа агитация. ... Нормалната логика подсказва, че няма място за подписки за референдуми в училище", категорично подчерта Стаматов.

По думите му "на всеки директор на училище би му било трудно да застане твърдо срещу син на депутат от една от емблематичните български сили":

"18-годишният гражданин може да събира подписи в една необразователна институция. Примерно на един стол, поставен извън училището, където не нарушава образователните права на неговите съученици. Подписката за референдум изисква реквизити, свързани с три имена и ЕГН, а когато ЕГН-то е на гражданин под 18 години, съответният списък е невалиден".  

Диян Стаматов коментира още, че когато "размяната на шамари" е между двама ученици, които са 18-годишни, тогава те не са защитени от Закона за закрила на детето, а имат смисъл на съвсем друго взаимодействие:

"Мястото на такова дребно хулиганство не е в училището". 

Интервюто на Диана Янкулова с Диян Стаматов и репортаж на Даниела Стойнова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна