Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър възстановява с 12 млн. евро пострадал от пожари район

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър предоставя 12 млн. евро финансова помощ за възстановяването на района на Мати в Гърция, който бе опустошен от пожарите през 2018 г. На специална церемония в сряда кипърският президент Никос Анастасиадис ще положи основния камък на сграден комплекс и парк, чието изграждане се финансира от кипърските средства.

11 млн. евро от финансовата помощза възраждането на пострадалия гръцки район са от кипърската държава, а 1 млн. евро са лични дарения от кипърски граждани, се казва в съобщението на правителствената пресслужба.

8 млн. евро от тях са предназначени за проекта зажилищен комплекс за хора от уязвимите групи, които са загубили основния си дом в смъртоносния пожар.

Междувременно в Никозия в понеделник бе подписано споразумение между Кипър и Гърция за засилване на сътрудничеството между противопожарните служби и оперативните им центрове при природни бедствия.

По време на посещението си в Атина в сряда президентът Никос Анастасиадис ще разговаря с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу и с министър-председателя Кириакос Мицотакис.

Те ще обсъдят актуалните турски провокации в Егейско море и спрямо Кипър, като общата им позиция е, че няма да се приеме решение на кипърския въпрос чрез създаването на две държави на острова, което е извън рамката на ООН, посочва официалното съобщение за предстоящите разговори.

Това е последната визита на Никос Анастасиадис в Атина в качеството му на президент на Кипър.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени