Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Има шанс да избегнем глобата относно процедурите за качеството на въздуха

Росица Карамфилова: Брюксел ще уважи искането ни за предоговаряне на ПВУ

В момента няма нищо обезпокоително около язовирите, каза екоминистърът

"Вярвам, че Брюксел ще уважи искането ни за предоговаряне на ПВУ. Въпрос е на сериозен преговорен процес за намиране на балансирано решения". Това заяви пред БНР министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова. 

Тя посочи, че очакванията са за забавяне на постъпленията при влизане в преговорен процес. С финализиране на преговорите това забавяне ще бъде преодоляно, добави екоминистърът в интервю за предаването "Преди всички". 

"Задачата е с висока степен на важност и висока степен на предизвикателство. Срокът е много кратък. Мобилизирали сме ресурси, за да се направят анализи и сметки, за да се прецени какъв да е преговорният подход", коментира тя.

По думите й фокусът в преговорния процес е да се предоговорят ангажиментите година спрямо година за намаляване на емисиите парникови газове, така че да се постигнат реализируеми цели. 

Според нея задачата е много трудна. Ние като държава следва да вървим по пътя на декарбонизацията и дори в момента да намалим скоростта, то крайната цел вече е моделирана, подчерта екоминистърът.

По думите й усилията са насочени към изготвянето на единна стабилна национална позиция, с която да се покажат конкретни и ясни мерки и стъпки за реализирането им.

Росица Карамфилова припомни, че първият транш е дошъл и се работи "без ни най-малко отпускане". 

За селата в Карловско, които понесоха сериозни щети след обилните валежи, служебият екоминистър каза, че веднага е направена проверка:

"При сравнителния анализ във връзка с първите проверки, които бяхме осъществили при бедствието, сега състоянието е значително подобрено". 

В момента се работи по проект за корекция на речното легло, така че да се минимизира рискът в бъдеще, посочи тя. 

Още след бедствието през септември установих, че има необходимост от цялостен оглед и изготвяне на карта за състоянието на дигите на територията на цялата страна, каза министър Карамфилова. 

"Екипи бяха изпратени. Идентифицирахме рисковите диги. Този доклад представих на МС. Организрахме няколко срещи с областните управи и местната власт, за да представим къде са най-рисковите участъци и най вече с оглед на бързи действия - ако има необходимост от почистване, паднали клони или замърсяване с отпадъци, така че да се минимизира рискът. Направихме някаква степен на класифициране опасността от дигите. Първата степен са тези, които застрашават и инфраструктура и са с по-висок риск от бедствени състояния. Бяха дадени редица предписания".

Сега стартира усилена кампания за това колко от предписанията са изпълнени, къде има необходимост от допълнителни дейности и да се види има ли напредък и ако има нужда, да се предприемат допълнителни корективни действия, допълни тя. 

По думите на Росица Карамфилова комплексна проверка ще помогне да се види колко са почистени речните коритата и осигуряване на тяхната проводимост

МОСВ отговаря за 52 комплексни и значими язовира, припомни министърът. В момента няма нищо обезпокоително, отчете тя.

По думите й в началото на годината е имало притеснения относно изпразването на някои язовири. Сега имаме обратна тенденция, каза тя и посочи, че са дали ограничение за нивата, до които трябва да се поддържат язовирите, с оглед избягване на преливане. 

Тя подчерта, че ежедневно се следи състоянието на язовирите. Със съответните механизми и анализ на състоянието ще се минимизира рискът от бедствия, смята Карамфилова. 

"Към 1 август 2022 г. бяха останали 8 депа от 113-те идентифицирани като рискови по повод наказателната процедура. Към момента сме докладвали 4 депа завършени, петото също е завършено. Остават още 3. Тежки проекти са. Тежки терени - забавяния и обжалване на общетвени поръчки", обясни министърът на околната среда. По думите й сроковете са приключили преди години. 

"Този напредък ще доведе до намаляване, ако има санкция, на размера й".

Имаме 2 наказателни процедури във връзка с качеството на въздуха, каза още Карамфилова. По думите й сумата е сериозна:

"Още през април 2021 г. ЕК завежда иска за налагане на еднократна санкция в размер на малко над 3000 евро на ден и периодична санкция от над 28 000 евро на ден. През септември подготвихме позиция, за да покажем, че вървим с устойчиви действия за намаляване на превишенията. Все още към момента очакваме решението на Европейския съд по делото. Имаме оптимистични очаквания". 

Според нея има шанс да избегнем глобата

Друго предизвикателство е свързано с нарушенията и увеличенията на серния диоксид: "Не преминахме 24-то превишение, което е сериозна позиция пред ЕК, че наистина вървим към подобряване на състоянието". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.