Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Йовчева: ПП и ДБ изпуснаха момента

Колаборацията между партиите ще бъде скрита зад експертен, технически или подобен кабинет, смята политологът

Снимка: Ани Петрова

"Тенденцията за ниска избирателна активност ще се запази заради надделяващата апатия от прекалено честите избори и липсата на развитие на ситуацията". Това заяви пред БНР политологът Теодора Йовчева. Според нея хартиеният вот няма да успее да повиши активността.
 
В малките населени места разпознаваемото лице, местният депутат е генератор на вот за дадена партия, посочи тя и добави:

"Не съм сигурна доколко редовият избирател прави рационална преценка какво е свършил и какво не парламентът. В много по-голяма степен гласуването в България е мотивирано от симпатии, емоционални фактори, демографски, културни фактори. Не съм сигурна, че много от избирателите правят рационална оценка. Наблюдава се генерална апатия и недоверие към представителните институции". 

В предаването "Преди всички" Йовчева коментира евентуалното обединението на ПП и ДБ и местните избори:

"Местните избори може да се окажат фактор, който да стимулира старите партии да се стремят в по-голяма степен да се състави правителство. От друга страна новите партии - ПП и ДБ, биха били електорално по-печеливши, ако не се сформира кабинет. Първо защото при един местен вот биха запазили образа си на претендент, аутсайдер, по-външен на настоящия политически елит и това би им дало бонус в големите градове. От друга страна би било проблематично, ако това обединение са първа сила, защото ако не могат да направят правителство - това ще е още един провал за тях. Вече при съставяне на правителство се отдалечаваме от възможността за ясно партийно правителство". 

Няма да има ясна коалиця, която да формира правителство, а по скоро колаборацията между партиите ще бъде скрита зад експертен, технически или друг подобен кабинет, коментира политологът. 

Според нея моментът за явяване заедно на избори на ПП и ДБ е бил изпуснат. По думите й в голяма степен двете формации мобилизират вот на една и съща основа - антиГЕРБ основа. Тя смята, че ще има трудности при реденето на листите. 

Достъпът за нови играчи е отворен, а формирането на правителство не винаги следва ясно установени модели, отбеляза още Теодора Йовчева. Според нея винаги има шанс за нов играч. 

И двата референдума са много спорни, изказа мнението си политологът и коментира: 

"От действията на ИТН по скоро остава впечатлението, че тя има други функции - да бъдат свършени определени неща. Смятам, че този референдум е поредната стъпка в тази посока - за изпълняване на определени ангажименти".

Според нея партия "Възраждане" е постигнала електоралния си потенциал. "Не мисля, че може да се говри за голям ръст от тук нататък", прогнозира тя. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!