Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Диригентът Дмитрий Юровски застава за първи път пред Софийската филхармония

Дмитрий Юровски
Снимка: СФ

Софийската филхармония посрещна поредните много изявени музиканти. Този четвъртък й гостуват диригентът Дмитрий Юровски, най-младият представител на забележителната музикална фамилия Юровски, и певицата Любов Стучевская. Концертът е в зала "България" от 19:00 ч.

Програмата е по-нетрадиционна и включва музика от Вагнер и Рихард Щраус – увертюрата към операта „Нюрнбергските майстори певци“ и заключителния монолог от „Залезът на боговете“ от Рихард Вагнер, и Симфоничната поема „Тъй рече Заратустра“ от Рихард Щраус.

Дмитрий Юровски е музикант с необикновена биография, четвърто поколение професионален класически музикант. Той е син на едно от величията в диригентското изкуство – Михаил Юровски и е по-малкият брат на Владимир Юровски - главният диригент на Берлинския радиосимфоничен оркестър и генерален музикален директор на Баварската опера в Мюнхен, когото сме посрещали у нас преди години с Лондонската филхармония. Внук е на композитора Владимир Юровски и правнук на диригента Давид Блок. Негов втори братовчед е пианистът Денис Мацуев, с когото често изнасят концерти.

Цялото семейство Юровски емигрира в Германия, когато Дмитрий е едва 10-годишен и той продължава обучението си, започнато в Москва, в реномираната музикална академия „Ханс Айслер“ в Берлин.

През годините има ангажименти както в Западна Европа, така и в Русия. Някои от тях – паралелно. Така например, през 2011 г. става едновременно главен диригент на Кралската фламандска опера в Антверпен и Гент в  Белгия и на Симфоничния оркестър на град Москва, наречен „Руска филхармония“. В момента 43-годишният Дмитрий Юровски е главен художествен ръководител на Новосибирския театър за опера и балет. Официално е германски диригент от руски произход.

Това е второто му гостуване в България. През 2013 г. той дойде у нас с един от съставите, които ръководеше тогава – Симфоничния оркестър „Руска филхармония“. Концертите бяха два – в София, също в зала „България“, и в Русе, на фестивала „Мартенски музикални дни“.

Чуйте интервюто на Татяна Иванова с Дмитрий Юровски в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.