Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС ще полее със студен душ надеждите Украйна за бързо присъединяване към съюза

Снимка: Алами/Ройтерс

ЕС ще полее със студен душ надеждите Украйна за бързо присъединяване, пише "Политико" (Pilitico).

Изданието е получило достъп до проектодекларация, която ще бъде оповестена на двудневната среща Украйна-ЕС в Киев на 3 и 4-ти февруари. В документа не се споменава нищо за поставената от украинския премиер Денис Шмигал амбициозна цел страната да се присъедини към ЕС до две години.

"ЕС ще вземе решение за следващи стъпки, щом всички условия, посочени в мнението на Европейската комисия, бъдат изпълнени", се казва в проекта.

Думите са резултат от отпора, който някои страни са дали на прекомерните обещания за Киев, пише изданието.

Във вторник президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че Киев подготвя нови реформи, докато се подготвя за среща на върха с висши служители на ЕС в края на седмицата.

Във вчерашното си вечерно обръщение Зеленски каза, че реформите "ще променят социалната, правната и политическата реалност по много начини, правейки я по-човешка, прозрачна и ефективна. Но тези подробности ще бъдат обявени по-късно", добави той.

Украйна ще бъде домакин на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на други висши служители на ЕС в петък, като в Киев се надява, че кандидатурата й за присъединяване към ЕС ще напредне бързо.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна