Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На първа инстанция: Осъдиха Община Бургас заради некачествено саниране

Граждани осъдиха Община Бургас да им заплати обезщетение заради некачествено саниране на блок, по националната програма за енергийна ефективност. Казусът започва още през 2018 г. и все още не е завършил окончателно, тъй като администрацията го обжалва пред следващата инстанция. 

Случаят е за блока на ул. „Цар Симеон 1“ 111. Николай Едрев, от етажната собственост, подава първите сигнали до Община Бургас от 2018 г., няколко месеца след като започва санирането. Тогава той посочи, че въпреки редицата жалби, никой не им обръща внимание. От сдружението сигнализират прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция. Агенцията назначава техническа експертиза, която установява, че има неизвършени строително - монтажни работи за около 250 000 лв.

Община Бургас не прие констатациите на агенцията, откри противоречия в доклада на вещото лице и инициира съдебна процедура по обезпечаване на доказателствата. При нея е назначена нова експертиза, която показва такива дейности, но за около 10 000 лв., които фирмата-изпълнител „Галчев Инженеринг“ възстановява.

Двама представители на етажната собственост завеждат ново дело, гражданско. По него е назначена и нова експертиза, а резултатите обобщава адвокатът им Георги Михов:

„Сдружението на собствениците претендира, че са претърпели вреди. Тези вреди са в следствие на неупражнен от страна на Община Бургас контрол. Тъй като самата процедура изисква сдружението на собствениците да делигира, да довери своите права на Община Бургас, за да може тя извърши процедура, да избере изпълнител, да проектира изпълнителят, да извърши строителството. След което, Община Бургас да провери качеството на това строителство и едва тогава да го разплати. Сдружението на собствениците считаше, че Община Бургас не е изпълнила това си задължение, не е извършила достатъчен контрол върху работата и по този начин суми, които са могли да бъдат използвани за ремонт на общи части на етажната собственост, всъщност са били отклонени чрез надписването на работи в по-големи количества. Отделно от това, са налице некачествени работи, които, ако бяха били извършени с необходимото качество, това, естествено, би довело до увеличаване стойността на имуществото на етажната собственост. За мен, голямата победа е, че съдът, по това дело, прие безусловно, че са налице неизвършени и заплатени строително-монтажни работи (СМР) на обща стойност 271  721 лв. Това става, чрез актуване на количества, които не са извършени тези СМР. Така например – надписване на демонтаж на дограма, изхвърляне на повече отпадък от покрива. А отделно, извън тази сума, е налице некачествено изпълнение на СМР на стойност 205 917 лв.“, посочи адв. Георги Михов.  

Целият иск е на стойност над 300 000 лв., но заради високите държавни такси е заведен частичен. Според съда общината трябва да изплати на сдружението на етажната собственост обезщетение в размер на 20 000 лв., защото не е осъществила достатъчен контрол по договора с фирмата.

От Община Бургас посочиха, че вече са обжалвали решението на Районния съд, а в жалбата им са посочени подробни мотиви за тяхното несъгласие с решението на първата инстанция. На наш въпрос дали, ако бъдат осъдени и на втора инстанция ще претендират възстановяване на средства от страна на фирмата, от администрацията отговориха, че още в началото на производството са я привлекли като трето лице – помагач. В случай, че първоинстанционното решение бъде потвърдено, ще заведе иск към фирмата.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.