Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трите балтийски държави призоваха за ускоряване на оръжейните доставки за Украйна

Снимка: Украински Въоръжени сили

Трите балтийски държави - Естония, Латвия и Литва призоваха днес за ускоряване на оръжейните доставки за Украйна от нейните западни съюзници, предаде ДПА.

"Идните месеци могат да се окажат решаващи за хода на войната и затова Украйна се нуждае от военната подкрепа", заяви литовската министър-председателка Ингрида Шимоните след среща с колегите си от другите две балтийски страни в естонската столица Талин.

Времето е от изключително значение, каза естонската премиерка Кая Калас, която предупреди, че не бива да се допуска забавяне при доставките на оръжия, които Украйна е поискала.

"Русия подготвя нова мащабна офанзива и трябва да предоставим на Украйна достатъчно средства, с които да се защитава", изтъкна Калас.

Освен това премиерите на трите балтийски страни призоваха Международния олимпийски комитет да забрани участието на руски спортисти на олимпиадата в Париж догодина, като предупредиха, че ако бъде разрешено на руснаци да се състезават, държавите им обмислят да бойкотират спортното мероприятие, предаде Асошиейтед прес.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна