Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Здравко Попов: Вишеградската четворка става все повече виртуална

Проф. Здравко Попов
Снимка: БГНЕС

Вишеградската четворка става все повече виртуална, заяви пред БНР проф. Здравко Попов - дипломат, президент на Института за публична политика.

"Тя вероятно ще запази своя регионален смисъл. Механизмите ще продължат да функционират. Но тя вече не е така единна и хомогенна, както си я спомняме от преди години", обясни той в интервю за предаването "Събота 150". И продължи:

"Вишеградската група в продължение на много години показваше своите добродетели и защитаваше добре както своите граждани, своите интереси, своя бизнес, но заедно с това поддържаше здравината на Централна Европа в някакъв смисъл. Тя носеше травмите и преживяванията от времето на комунизма, но в същото време носеше и успехите в битките си срещу комунизма. В рамките на сегашния свят се оказа, че поради различни политически промени в тези страни, различни профили на партиите, които идваха на власт, до голяма степен Вишеградската група загуби тази своя солидарност и тя по много въпроси се различават". 

Като пример за различния в групата той посочи сферите на енергетиката, транспорта, присъстивията си в политическите семейства, както и отношението към войната в Украйна.

"Сега има най-различни тематични сдружавания. Сега се говори за 2+2 - две страни споделят някакви общи политики срещу другите две, но тази двойка не е константна, тя мени своите участници. По различни политики виждаме различни двойки", подчерта дипломатът. 

След избора на новия чешки президент Петър Павел, страната ще постави въпроса за по-сериозно участие във въоръжаването на Украйна и за по-голям принос на Чехия в полза на Украйна, посочи проф. Попов. Според него сега чехите изглеждат най-улегнали във Вишеградската четворка

Дипломатът не е изненадан, че Петър Павел е спечелил изборите. По думите му в историята си чехите имат такава традиция - да избират военни за държавни глави. 

"Интересното е това, че за първи път имаме ясно съгласие относно външната политика на Чехия - между държавен глава и правителство", подчерта той и припомни, че досега е имало доста разминавания по различни външнополитически въпроси. 

"Тук ще виждаме хармонизирана обща външна политика, където разногласията вероятно няма да са водещи във взаимоотношенията между правтелство и държавен глава", коментира дипломатът. 

Той напомни, че на изборите Петър Павел се е кандидатирал като независим кандидат. Павел сравнително умело използва един 3-4-годишен протест в сраната срещу Андрей Бабиш, отбеляза проф. Попов. По думите му ако човек погледне цялата картина за последните няколко години - антибабишовите кампании и протести, почти е било ясно, че Бабиш няма как да спечели изборите. Освен това Бабиш се държа като Тръмп на изборите, съгласи се проф. Здравко Попов. 

"Почти всяко общество в Европа е разделено - между отстояване на някакви национални идентичности, интереси, традиции, някакви носталгични обществени настроения към отминали състояния на обществата, и от другата страна - хората, които са за по-радикални промени, реформи, проекти за бъдеще, промяна на дневня ред на обществата и Европа. Всички общества са разполовени в момента по този принцип", коментира той. 

Според него и Петър Павел е попаднал в тази ситуация

"В някакъв смисъл успя да се възползва от определени процеси в чешкото общество и да успее да подаде някакъв план за промяна - да не бъде мислено непременно за маргинално общество в Европа, което не иска да приеме еврото, което е евроскептично". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени