Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Част от търговските вериги задължават клиентите да купуват пластмасови кутии за храна от топлата витрина

Снимката е илюстративна, архив.
Снимка: БГНЕС

Част от търговските вериги задължават клиентите си за купуват пластмасови кутии за храна от топлата витрина, сигнализира платформата "Ние, потребителите". Цената на опаковките е минимум 20 стотинки, а "нововъведението" е заради наредба, влязла в сила от началото на годината с цел ограничаване на употребата на пластмаса.

Пред БНР основателят ѝ Габриела Руменова припомни, че няма основание на клиент да се откаже стока да се постави в негова собствена кутия за многократна употреба.

От началото на годината търговците са длъжни да таксуват потребителите за пластмасови кутии, в които продават храната от топлата витрина. Наредбата е валидна за една година, а след това подобни кутии няма да се продават, припомни пред БНР Габриела Руменова от "Ние, потребителите":

"Считаме, че принудителната им продажба не изпълнява целта на наредбата и също така нарушава потребителските им права, защото те трябва да имат право на избор". 

Или казано по друг начин – готовите храни например могат да се продават в собствени кутии на потребителите, които да се използват многократно, коментира Руменова. Нейна проверка е показала, че в част от търговските вериги обаче отказват да поставят продуктите в такива. Причините?

"Имат предварително закупени огромни количества от тези опаковки и искат своевременно да ги пласират. Със сигурност себестойността на такива кутийки е много ниска и да натрупат допълнителни печалби на гърба на клиентите".

Проверка на БНР потвърди, че има магазини, в които отказват да се продаде предварително приготвена храна в собствена кутия на клиента. Също така практиката е различна и в търговските обекти, в които се продава храна за вкъщи – някои от тях още преди началото на годината продаваха кутиите, в които поставят гозбите, други – все още предоставят безплатно опаковките. И в двата случая обаче се насърчават клиентите да идват със собствени съдове.

"Колкото по-рано свикнем с идеята, че можем да ползваме кутии за многократна употреба он вкъщи, толкова по-лек ще бъде и преходът, към който се стремим", коментира още Руменова.  
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна