Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 15-и февруари МО очаква оферти от Швеция, Франция и Израел за заместващи изтребители за ВВС

В Министерство на отбраната, служебния министър Димитър Стоянов и адм. Емил Ефтимов дадоха пресконференция за медиите.
Снимка: БГНЕС

Вече има срок, след който може да отпадне вариантът да се търсят заместващи изтребители за ВВС. От Министерството на отбраната вече допускат и ремонт на МиГ-овете, за да бъде покрита нуждата на страната ни от изтребителите до пристигането на първите Ф-16.   

До 15-ти февруари Димитър Стоянов очаква оферти от Швеция, Франция и Израел за заместващи самолети. Вариантът беше посочен, след като стана ясно, че новите Ф-16 няма да дойдат до 2025-а година, а тази година би трябвало да е последната за използване на МиГ-овете: 

"Определено мога да кажа, че сме закъснели. Работим и за осигуряване на летателната дейност за МиГ-29. Имаме и още три опции, по които работим в момента. Срещали сме се с имотни организации, с представители на други държави евентуално да ни окажат помощ и съдействие с необходимите най-вече авиационни двигатели, за да може да се опитаме да удължим експлоатацията на самолетите МиГ-29".

Димитър Стоянов каза, че засега Франция, Швеция и Израел не са дали информация за варианта "заместващи изтребители", но пред варианта дори и в тези условия стои друго неизпълнено условие - наличието на парламент, който да го одобри: "Каквато и да бъде, да бъде само за тренинг на летателния състав, ще бъде пак над 100 милиона. Това означава задължително да мине през Народното събрание".

Полша може да предостави само два двигателя за МиГ-29, обяви министърът. Единият е в добро състояние, но другият трябва да бъде проверен допълнително. Министърът увери, че ремонтът на военното летище "Граф Игнатиево" върви. Въпреки че е със закъснение от две години. Няколко компании ще получат искане за предоставяне на оферта за новите 3D радари. Два за близко и пет за далечно откриване. От предоставена информация цената по проекта за бойни машини на пехотата е станало ясно, че цената може да достигне над два милиарда лева. Припомням – към момента има много старо решение на парламента от преди години цената да е до 1,4 милиарда. Но и тогава двете класирали се компании не стигнаха до договори, защото предложиха много над тази цена за проекта. Сега ще се иска информация от 6 или 7 фирми. 

Министър Димитър Стоянов отново припомни резервите си по решението на парламента, което го задължи правителството да изготви всеобхватна програма за модернизация. Като паралелно отхвърли внесената преди това за одобрение на депутатите. 

И друга тема – за това защо МС поиска от КС тълкувателно решение дали в мирно време може да се обучават запасните военни. Причината е промяна на военното планиране в НАТО и България. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обясни:

"Промениха се изискванията към отбранителните ни способност".

Министър Стоянов предупреди, че ако не се осигури ремонт на МиГ-29 или заместващи самолети, ще се наложи съюзна държава да поеме охраната на небето ни. 

Репортаж на Добромир Видев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна