Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Плевен не се разбраха за председател на РИК

Снимка: Латинка Светозарова

В Плевен не се разбраха за председател на РИК. Спорът е между ГЕРБ и ПП. ЦИК ще назначи комисията в 15 МИР Плевен, където ще се избира с един депутат по-малко на 2 април. 

Как реагират политиците, променя ли предизборните стратегии този факт и има ли напрежение в някои местни партийни организации.

Валери Лачовски, областен координатор на ГЕРБ, поиска председателското място в РИК като представител на първата политическа сила на последните избори. 

Радостин Василев като представител на "Продължаваме промяната" направи същото. Никой не отстъпи и в крайна сметка ЦИК ще назначи РИК. В 15 МИР ще се гласува за 8, вместо досегашните 9 народни представители. 

От ГЕРБ казаха, че това не е проблем за тях.

Все още един от въпросите е кой ще води листата на ГЕРБ и дали ще е различно име от това на областния координатор Лачовски, както беше на последните избори - в лицето на Пламен Тачев. 

БСП ще се яви както винаги в "стиковано" състояние, каза лидерът в Плевен Свилен Атанасов. 

След заявеното общо явяване на ДБ и ПП - какво мисли Свилен Трифонов от "Демократична България":

"Това обединение трябва да покаже верния път на избирателите, които да видят, че в този политически сегмент няма разделение. Трябва да ни подкрепят единно". 

Продължават полемиките в социалните мрежи около ПП и едно от емблематичните лица - Иван Христанов. На консултациите от името на ПП се яви  Радостин Василев, чиято политическа кариера започна в ИТН точно от Плевен. След като шумно напусна партията на Слави Трифонов, сега представляваше ПП на консултациите. 

Със сигурност Иван Христанов няма да е в листите на "Продължаваме промяната". Ще коментирам след изборите , каза за БНР той. Че Христанов, който беше водач на ПП в Плевен, няма да е сред кандидат-депутатите потвърди и лидерът Кирил Петков в предаването "Неделя 150" и отрече да има конфликт в структурата в Плевен.

Репортаж на Латинка Светозарова в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна